Τουρκία: Αυτά είναι τα νέα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία του Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Η κλάση Ada (γνωστή και ως project MILGEM) είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα με σκοπό την κατασκευή ενός σύγχρονου εθνικής σχεδίασης πολεμικού πλοίου με ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και δυνατότητες περιπολίας σε εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά τεχνολογίας stealth στο σχεδιασμό της.

Με την ανάπτυξη των MİLGEM, η Τουρκία σκόπευε στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή ένα πολεμικού πλοίου χρησιμοποιώντας εγχώριους πόρους στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να βελτιώσει την ικανότητα και τις δεξιότητες της εθνικής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Οι στόχοι της κλάσης Ada είναι να ενισχύσουν τις ικανότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές του απαιτήσεις.

Το project MİLGEM εγκαινιάστηκε επίσημα το 1996. Το Γραφείο για το project MİLGEM της Διοίκησης των ναυπηγείων της Κωνσταντινούπολης εκτελεί και συντονίζει τα έργα σχεδιασμού, ανάπτυξης και κατασκευής του έργου MİLGEM από τις 12 Μαρτίου 2004.

Περισσότερες από 50 τοπικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τουρκικών εταιρειών άμυνας, όπως STM και Aselsan , Havelsan , διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή πολεμικών πλοίων.

Οι κορβέτες της κλάσης MİLGEM ονομάζονται κλάση Ada (ada σημαίνει νησί στα τουρκικά, δεδομένου ότι σε κάθε πλοίο της κατηγορίας δίνεται το όνομα ενός τουρκικού νησιού, ιδιαίτερα των Πριγκιποννήσων στη Θάλασσα του Μαρμαρά , στα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης).

Τα γενικά χαρακτηριστικά της κλάσης είναι: εκτόπισμα περίπου 2.300 τόνων με πλήρες φορτίο, μήκος 99,5 μ., πλάτος 14,4 μ., μέγιστη ταχύτητα +29 κόμβων και εμβέλεια δράσης 3,500 nm με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβων. Το πλήρωμα είναι μόνο 93 άτομα

Κάθε πλοίο της κατηγορίας είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρως αυτόματο κεντρικό πυροβόλο OTO Melara Super Rapido 76mm / 62cal.

Εκτός από το κύριο πυροβόλο όπλο, οι κορβέτες είναι εξοπλισμένες με δύο πλατφόρμες σταθεροποιημένων πυροβόλων όπλων Aselsan (STAMP) με βαριά πολυβόλα 12,7 χιλιοστών. Το STAMP ενσωματώνει προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως τηλεχειρισμό, ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων , λειτουργία ημέρας και νύχτας, αυτόματο εντοπισμό στόχων (εντοπισμός, παρακολούθηση και πυρ εν κινήσει) και βαλλιστικό υπολογισμό.

Κάθε κορβέτα είναι εξοπλισμένη με οκτώ (8) Boeing RGM-84L Harpoon βλήματα κατά πλοίων σε δύο Mk141 τετραπλούς εκτοξευτές στο μέσο του πλοίου. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες της περιοχής (μαζί με την Αίγυπτο) που έχουν αυτή την προηγμένη παραλλαγή (οι πύραυλοι Harpoon Block II χαρακτηρίζονται -L-) στο στρατιωτικό τους απόθεμα. Το Harpoon Block II προσφέρει ένα εκτεταμένο φάκελο εμπλοκής, ενισχυμένη αντοχή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα και βελτιωμένη στόχευση.

Για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW) τα πλοία είναι εφοδιασμένα με δύο δίδυμους εκτοξευτήρες τορπιλών Mk32.

Κάθε κορβέτα φέρει ένα ελικόπτερο S-70B Seahawk. Στην τουρκική υπηρεσία, τα Seahawks φέρουν ποικιλία πυραύλων κατά πλοίων όπως ο Penguin Mk2, ο Hellfire (AGM-114K) και το νέο ASM μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε από την τουρκική Roketsan, το Mizrak-D (παραλλαγή του UMTAS) καθώς και την Mk46 Mk54 ελαφριά ανθυποβρυχιακή τορπίλη. Το S-70 μπορεί να φιλοξενηθεί στο υπόστεγο του πλοίου. Το σύστημα χειρισμού και παρακολούθησης ελικοπτέρου, που έχει αναπτυχθεί από την Curtiss-Wright, εξασφαλίζει την ασφαλή προσγείωση του ελικοπτέρου. Επίσης, στο υπόστεγο υπάρχει χώρος και για UAV.

Τα σκάφη της κατηγορίας έχουν μόνο ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων Mk 49 (GMLS) με 21 πυραύλους RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM).

Συνεχίζοντας, το έργο καλύπτει την κατασκευή τεσσάρων κορβετών (κλάση Ada), οκτώ φρεγάτες, τέσσερις (κλάση TF-100) και τέσσερις (κλάση TF-2000) για το τουρκικό ναυτικό , με πιθανές εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Τα πρώτα τρία πλοία της κατηγορίας, TCG Heybeliada , TCG Büyükada και TCG Burgazada ναυπηγήθηκαν από τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης. Το κόστος του ηγετικού πλοίου Heybeliada ήταν περίπου 260 εκατομμύρια $.

Τρεις κορβέτες κατηγορίας Ada έχουν ήδη παραληφθεί από το τουρκικό ναυτικό και άλλες έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία εν ευθέτω χρόνω.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το έργο MİLGEM θα τεθεί προσωρινά σε αναμονή μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων κορβετών από το Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης και ότι η προσφορά της RMK Marine για την κατασκευή έξι επιπλέον κορβετών ακυρώθηκε. Αυτό αναφέρθηκε επειδή οι άλλοι ναυπηγοί διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνει μια νέα διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σύμφωνα με έκθεση ειδήσεων του CNN Türk στις 27 Σεπτεμβρίου 2008, τα ναυτικά του Καναδά, του Πακιστάν , του Μπαγκλαντές, της Ουκρανίας και ορισμένων χωρών της Νότιας Αμερικής είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση πολεμικών πλοίων της κλάσης MİLGEM. Στις 6 Απριλίου 2011, η Ινδονησία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δύο κορβετών κλάσης Ada για το Ινδονησιακό Ναυτικό.

Στις 5 Ιουλίου 2018, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών για το ναυτικό του Πακιστάν. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεττίν Κανίκλι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τη μεγαλύτερη αμυντική εξαγωγική επιτυχία της Τουρκίας»

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικονες από τα τουρκικά πλοία:



Με πληροφορίες από Milli Savunma Sanayii και Naval Analyses