Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ- Γιομάρτ Τοκάγιεφ κατήγγειλε σήμερα ότι οι ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα του την προηγούμενη εβδομάδα ήταν “μια απόπειρα πραξικοπήματος” της οποίας ηγήθηκαν “ένοπλοι μαχητές”, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του δεν θα πυροβολούσαν “ποτέ” εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.
Σε ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ο Τοκάγιεφ τόνισε ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί πλέον στη χώρα του, όμως το κυνήγι για τους “τρομοκράτες”συνεχίζεται.
“Ομάδες ένοπλων μαχητών που ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή ανέλαβαν δράση. Ο βασικός τους στόχος έγινε αμέσως εμφανής, να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και να καταλάβουν την εξουσία. Μιλάμε για απόπειρα πραξικοπήματος”, τόνισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.
“Δεν θα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ στρατιωτική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών”, υπογράμμισε, προφανώς για να διασκεδάσεις τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η εντολή Τοκάγιεφ για πυρ χωρίς προειδοποίηση.
Εξάλλου ο Τοκάγιεφ εξήγησε ότι η ευρεία “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση που διεξάγεται με τη συνεργασία στρατευμάτων του CSTO, που φτάνουν τα 2.030, θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Σύμφωνα με τον Καζάκο πρόεδρο, οργανωμένες δυνάμεις “τρομοκρατών”, στους οποίους περιλαμβάνονταν “ισλαμιστές” αλλά και “εγκληματίες” και “ταραχοποιοί” εκμεταλλεύθηκαν το κίνημα διαμαρτυρία για την άνοδο των τιμών των καυσίμων προκειμένου να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς.
“Το βασικό πλήγμα ήταν εναντίον της Αλμάτι. Η πτώση αυτής της πόλης θα άνοιγε τον δρόμο για την κατάληψη του πυκνοκατοικημένου νότου και στη συνέχεια όλης της χώρας”, υποστήριξε ο Τοκάγιεφ. “Στη συνέχεια σχεδίαζαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα”, πρόσθεσε.
“Καταφέραμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης”, τόνισε, ενώ δήλωσε ότι σύντομα το Καζακστάν θα δώσει αποδείξεις στη διεθνή κοινότητα για το τι συνέβη.
Ο Τοκάγιεφ επεσήμανε ότι 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και ότι ακόμη εξετάζεται ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους.
Οι διαδηλώσεις στο Καζακστάν ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του προέδρου Τοκάγιεφ και του προκατόχου του, του 81χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.
Ρωσικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών, επικαλούμενα ανάρτηση της κυβέρνησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως η αστυνομία και νοσοκομειακές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό. Η ανάρτηση έχει πλέον διαγραφεί. Σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους.
Το CSTO ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2002 με συμβαλλόμενα μέρη τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Στόχος της είναι η «διασφάλιση της ειρήνης και της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας» καθώς και η συλλογική υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των μελών της.
Πηγή: Reuters / AFP / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ