Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τσακ Χέιγκελ είπε σήμερα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία —σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, για την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ—, δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) έχει δηλώσει. . . ότι αυτό (το στρατιωτικό πλήγμα) δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του» συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο Χέιγκελ μιλώντας στην Επιτροπή, η οποία συζητά για να εγκρίνει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην Επιτροπή, είπε ότι συμφωνεί με τον Χέιγκελ, κι υποστήριξε πως (η χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας) είναι πιθανή «100%».
Κοστος επιχείρησης
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είπε καταθέτοντας ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι έστω ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας υπολογίζει ότι θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια.
«Εξετάσαμε τα διάφορα κόστη, ανάλογα με τις διάφορες επιλογές», είπε ο Χέιγκελ, ο οποίος μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής. Το κόστος «θα ήταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, (θα κυμαινόταν) σε αυτό το φάσμα», ανέφερε.
Στελέχη του Πενταγώνου δεν είχαν αποκαλύψει ως σήμερα ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους περί του κόστους στο οποίο θα ανερχόταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Όμως ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σήμερα ότι το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Αμύνης και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.