Θύελλα έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το σκάνδαλο με την συζήτηση ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων – μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς και ο υπουργός άμυνας Πιτ Χέγκσεθ – για τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι, έχοντας στην συνομιλία τους (πιθανότατα εν αγνοία τους) και τον αρχισυντάκτη του The Atlantic.
Σε μια πρώτη γραμμή άμυνας, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιχείρησαν να «αντεπιτεθούν» στον Τύπο και ειδικότερα στο The Atlantic, αμφισβητώντας ακόμη και το ότι συζητήθηκαν στην συνομιλία τους στην πλατφόρμα Signal σχέδια επίθεσης στην Υεμένη.
Η απάντηση του αρχισυντάκτη του The Atlantic Τζέφρι Γκόλντμπεργκ που – άθελά του – μετείχε στην συζήτηση, ήταν απόλυτη: «Ψεύδονται. Συζητούσαν σχέδια μάχης, σχέδια επίθεσης».
Ωστόσο ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε τις συνομιλίες που είχε δει και καταγράψει, αντιλαμβανόμενος ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν απόρρητες.
Ωστόσο σε μια δεύτερη γραμμή άμυνας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ που κλήθηκαν για εξηγήσεις – όπως η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ, ισχυρίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου πως οι πληροφορίες που αντηλλάγησαν «δεν ήταν διαβαθμισμένες».
Ίσως αυτό να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, οδηγώντας το The Atlantic να δημοσιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων για την επίθεση στους Χούθι έτσι ώστε «οι πολίτες να δουν τα κείμενα με την σειρά τους για να οδηγηθούν στα δικά τους συμπεράσματα», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο ειδησεογραφικός οργανισμός στο X/Twitter:
Είναι χαρακτηριστικό ότι στους διαλόγους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται σχέδια επίθεσης όπως ποια αεροσκάφη θα μετάσχουν, ποια θα είναι η αλληλουχία των επιθέσεων, ποιοι είναι οι στόχοι κλπ.
Αν οι πληροφορίες αυτές έπεφταν σε εχθρικά χέρια, θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών πιλότων. Το γεγονός δε ότι διέρρευσαν κατά τον τρόπο αυτόν υπονομεύει, πέραν της αξιοπιστίας της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, ολόκληρη την αλυσίδα της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ.