Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Matrix Democracy, του Πανεπιστήμιο του Würzburg, η Τουρκία έχει υποβαθμιστεί σε κατάσταση «μέτριου» απολυταρχικού καθεστώτος.
Η συγκεκριμένη έρευνα του Γερμανικού Πανεπιστημίου, κατέταξε την Τουρκία 138η από τις 176 στον συνολικό δείκτη αξίας για το 2019, κάτω από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Αϊτή.
Ενώ η αποκαλούμενες «μέτριες» απολυταρχίες έχουν ορισμένα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά στο πολίτευμά τους, τα καθαρά απολυταρχικά καθεστώτα είναι περιοριστικά αναφορικά με τις παραπάνω πολιτικές διαστάσεις. Η Τουρκία, σε αυτή την περίπτωση, έχοντας και χαρακτηριστικά εκλογικού καθεστώτος, βρίσκεται στην ενδιάμεση σφαίρα, δηλαδή, κατατάσσεται ως μια «μέτρια» απολυταρχία.
Συνεπώς, η Τουρκία θεωρήθηκε από την πανεπιστημιακή έρευνα ως ένα υβριδικό καθεστώς, το οποίο παρουσιάζει ένα μείγμα χαρακτηριστικών μίας δημοκρατίας και ενός απολυταρχικού καθεστώτος.
Το Democracy Matrix (DeMaX) είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της ποιότητας της δημοκρατίας σε περισσότερες από 170 χώρες και χρησιμοποιείτε για περισσότερο από έναν αιώνα.
Τι μπορεί να συμβολίζει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;
Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό κέντρο Open Democracy, η πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμβολίζει τη μετατροπή της Τουρκίας σε απολυταρχικό καθεστώς.
Πολλοί άνθρωποι εντός της Τουρκίας, όπως ο Murat Belge, ο οποίος είναι εκδότης και ακαδημαϊκός, βλέπουν κινήσεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ως μια κίνηση που στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι διαφορετική.
Αν και η ερμηνεία του Murat Belge, έχει κάποια δόση αλήθειας, στην πραγματικότητα παραβλέπει το βαθύτερο ιδεολογικό όραμα του Ερντογάν.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στο είδος της κοινωνίας όπου εδώ και πολλά χρόνια, ο Ερντογάν, προσπαθεί να σχεδιάσει. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι μια ουσιαστική μετάβαση προς ένα απολυταρχικό καθεστώς. Αλλά περισσότερο, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια συμβολική κίνηση προς το όραμα και τα ιδανικά του Ερντογάν για ένα ισλαμικό μονοκομματικό καθεστώς.
Ο Belge, επεσήμανε επίσης, ότι και άλλες πρόσφατες κινήσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπονομεύουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου νομοσχεδίου για τις δικηγορικές οργανώσεις – που θεωρούνται από τους κριτές του νόμου αυτού ως απόπειρα περιορισμού των δικηγόρων ώστε να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση πάνω σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το καθεστώς του Ερντογάν, φαίνεται να μην έχει κανένα σεβασμό για τη δημοκρατία, το οποίο το θεωρεί υποτιμητικά ως «δυτική εφεύρεση». Συνεπώς, ο Ερντογάν, με τις τελευταίες του κινήσεις θέλει να δείξει τη διαφοροποίηση του από τη δύση και στο νομοθετικό πλαίσιο.
Με αυτόν τον τρόπο, και η μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί, προορίζεται ως το διαρκές σύμβολο της «προεδρικής δικτατορίας» του Ερντογάν.
Πηγή: Avhan