Είναι –κυριολεκτικά– το μεροκάματο του τρόμου: για να τρομοκρατούν, να δολοφονούν και να προβαίνουν σε φρικιαστικές ωμότητες. Πόσο πληρώνει όμως το Ισλαμικό Κράτος για αυτές τις «υπηρεσίες»;
Η ανθρώπινη ζωή είναι φθηνή για τους τρομοκράτες του ΙSIS, το ίδιο και τα μεροκάματα. Σύμφωνα με αποκλειστικό θέμα του ιστότοπου Sputniknews, έγγραφα μισθοδοσίας που ανακάλυψε η ιρακινή Ομοσπονδιακή Αστυνομία στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης δείχνουν ότι οι αμοιβές για να «υπηρετήσει» κάποιος το θέλημα του Αλλάχ –και του αυτόκλητου Χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι– δεν είναι και πολύ σπουδαίες. Ωστόσο υπάρχουν και τα… οικογενειακά επιδόματα να σώσουν την κατάσταση!
Τα σχετικά έγγραφα δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός (ανειδίκευτου τρομοκράτη) είναι περίπου 72 δολάρια ή 95.000 ιρακινά δηνάρια –αν είναι άγαμος. Επειδή όμως τα παιδιά είναι ευλογία Θεού, ο μισθός αυξάνεται αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Ο Άμπου Τζάνα, για παράδειγμα, γεννηθείς το 1991, έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών έλαβε 184 δολάρια. Με τρία παιδιά περισσότερα, η «ευλογία» για τον 55χρονο τζιχαντιστή-οικογενειάρχη Άμπου Νάσσερ ανέρχεται στα 256 δολάρια!
Φυσικά, υπάρχει και πλαφόν: οι μισθοί κατά κανόνα δεν ξεπερνούν τα 300 δολάρια τον μήνα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν τους πιάνει το πλαφόν. Τα ηγετικά στελέχη του ISIS όχι μόνο «καθαρίζουν» 500 δολάρια τον μήνα αλλά τσεπώνουν και τα έσοδα από την πώληση περιουσιών που εκλάπησαν από απλούς πολίτες.
Καμμιά σχέση βέβαια με τις καλές, χρυσές εποχές, όταν οι δυνάμεις του ISIS κατέλαβαν το 2014 τις επαρχίες της Νινευή και του Άνμπαρ. Τότε ένας ξένος μαχητής έπαιρνε 1.300 δολάρια το μήνα, μπορούσε να μείνει σε κάποιο σπίτι κλεμμένο από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του και να βρει και μια αιχμάλωτη για προσωπική του σκλάβα –ή να αγοράσει μία.
Επίσης του έδιναν αυτοκίνητο, συν τα καύσιμα, οπλισμό και το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Οι ντόπιοι μαχητές αμείβονταν λιγότερο, παίρνοντας 600 δολάρια. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τις απολαβές των ηγετικών στελεχών αλλά έχοντας υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ και το λαθρεμπόριο αργού προς τις γειτονικές χώρες (βλ. Τουρκία) μπορεί εύκολα κανείς να μαντέψει.
Φέτος πάντως ήταν μια «δύσκολη χρονιά» για τα οικονομικά των τζιχαντιστών αφού ο πολυεθνικός συνασπισμός βομβάρδισε τις τράπεζές τους. Βέβαια υπάρχουν και μεγαλύτερα προβλήματα καθώς τα αεροσκάφη του συνασπισμού συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και τους ίδιους…