Το Ισράηλ ζητά την εκκένωση κτιρίων γύρω από το αρχηγείο της Χεζμπολάχ για να ξαναχτυπήσει – Περιπολίες πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού

REUTERS/Mohamed Azakir

Για πρώτη φορά απόψε, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να εκκενωθούν αμέσως συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού, κοντά και γύρω από το αρχηγείο της Χεζμπολάχ που χτύπησε νωρίτερα.

Την ανακοίνωση αυτή ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε, προμηνύοντας νέα πλήγματα.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα ανέφερε ότι συνεχίζει να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο και κεντρικό Λίβανο, όπως εκτοξευτήρες ρουκετών και χώρους αποθήκευσης όπλων, ακόμα και 130 χμλκ μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.

Η Χεζμπολάχ, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, ανέφερε ότι πέληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» στη Σάφεντ «προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ» ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ.

Στις 11.30 το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι ο στρατός εξακολουθεί να εξετάζει τα αποτελέσματα του χτυπήματός του στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. «Θα ενημερώσουμε μόλις μάθουμε. Το χτύπημά μας ήταν πολύ ακριβές», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις επόμενες ώρες «θα επιτεθούμε στις υποδομές της Χεζμπολάχ σε τρία κτίρια στη Νταχιά. Θα χτυπήσουμε στρατηγικά κτίρια της Χεζμπολάχ». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δεν θα αφήσουμε εχθρικά αεροσκάφη με όπλα να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού», υπονοώντας ότι θα βομβαρδίσουν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σε περίπτωση που φτάσει έκτακτη βοήθεια από το Ιράν.

«Τα αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας περιπολούν τώρα στην περιοχή του αεροδρομίου της Βηρυτού. Μέχρι τώρα το Κράτος του Λιβάνου έχει ενεργήσει υπεύθυνα και δεν έχει επιτρέψει τη μεταφορά όπλων μέσω του πολιτικού αεροδρομίου», τόνισε.

Λίγη ώρα μετά τις προειδοποιήσεις των IDF, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάριδσαν τρία κτίρια στη Βηρυτό όπου η Χεζμπολάχ αποθηκεύει αντιπλοϊκούς πυραύλους. Οι περιοχές που χτυπά ο ισραηλινός στραός είναι πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων, αφού όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει χτίσει τις υποδομές της στα υπόγεια αυτών των περιοχών, για να χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Νεκρή και η κόρη του Νασράλα;

Νεότερες πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης του Ισραήλ στη Βηρυτό ενδέχεται να είναι και η κόρη του ηγέτη της Χαμάς, η Zainab Nasrallah.

Πηγές της Χεζμπολάχ αναφέρουν στο Reuters ότι μετά το χτύπημα έχει χαθεί η επικοινωνία με όλη την ανώτατη ηγεσία της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Στο αρχηγείο μαζί με τον Νασράλα την ώα της επίθεσης ήταν όλοι οι σύμβουλοί του, η ανώτατη ηγεσία της Χεζμπολάχ και μια ομάδα συμβούλων από τη Δύναμη Quds του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRCG) του Ιράν. Όλοι τους θεωρούνται νεκροί, ενώ τις επόμενες ώρες ο αριθμός των νεκρών στο σημείο της πρώτης επίθεσης στη Βηρυτό αναμένεται να αυξηθεί.

Οι λιβανικές αρχές κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, ενώ η καταστροφή από τις ισχυρές ισραηλινές βόμβες είναι τόσο μεγάλη που οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα πάρουν αρκετές ώρες.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ο θάνατος του αρχηγού της Χεζμπολάχ, το πιθανότερο σενάριο είναι πράγματι να βρισκόταν στο υπόγειο αρχηγείο. Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση για τον θάνατο Νασράλα θα γίνει από τον ίδιο τον Ισραηλινό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μόλις φτάσει στο Ισραήλ, αφού διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επιστρέφει εκτάκτως στη χώρα.

Από την μεριά της Χεζμπολάν, πιθανότατα προετοιμάζεται πριν κάνει την επίσημη ανακοίνωση, ενώ δεν θα επιβεβαιώσει τίποτα αν δεν βρεθεί πρώτα το πτώμα του ηγέτη της, το οποίο αν βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια στη Βηρυτό θα πάρει αρκετές ώρες.

Επίσης, σε περίπτωση που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι όντως νεκρός, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για τον διάδοχό του. Αλλά με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της ανώτατης ηγεσίας της οργάνωσης έχει σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα, η Χεζμπολάχ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγχυση. Ωστόσο, οι επιθέσεις κατά του Ισράηλ συνεχίζονται …

Με πληροφορίες από: Tmes of Israel, Reuters / Φωτογραφία Reuters