Το Ισραήλ σφυροκοπά το Μπααλμπέκ του Λιβάνου για πρώτη φορά από το 2006 [vids]

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή με στόχο το Μπααλμπέκ του Λιβάνου.

Το Μπααλμπέκ βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και είναι η πρώτη φορά από το 2006 που ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επίθεση σε τόσο μεγάλο βάθος στο λιβανέζικο έδαφος.

Το ένα από τα πλήγματα – σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ – είχε στόχο αποθήκη της Χεζμπολάχ και το άλλο κτίριο στο οποίο στεγάζονται μη στρατιωτικές υποδομές του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος στα περίχωρα της πόλης Μπααλμπέκ.

Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι διεξάγει «πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προς το παρόν η ίδια η Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό με το περιστατικό.

Η επίθεση του Ισραήλ συνιστά αδιαμφισβήτητη κλιμάκωση μετά την 7η Οκτωβρίου, οπότε με αφορμή την επίθεση της Χαμάς και την συμπαράσταση που εξέφρασε η Χεζμπολάχ ξεκίνησαν αψιμαχίες, οι οποίες όμως περιορίζονταν κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Η επαρχία Μπααλμπέκ, που βρίσκεται στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα που συνορεύει με τη Συρία, αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ η οποία διαθέτει εκεί σημαντική στρατιωτική παρουσία.

Λίγη ώρα νωρίτερα γινόταν γνωστό πως η Χεζμπολάχ με δύο πυραύλους κατάφερε να καταρρίψει ένα ισραηλινό drone Hermes 450 που έπεσε σε έδαφος του Λιβάνου.

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες εικόνες από τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης:

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες Κυριακή, 25.2.2024, πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα αυξήσουν την πίεση στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ ως αντίποινα για τις καθημερινές επιθέσεις της εναντίον τομέων στα σύνορα.