Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα διαβεβαιώνει ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, δήλωσε χθες Τετάρτη 21.8.2024 ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του στον τομέα.

«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» στον τομέα αυτόν, διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε πως έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο το προσεχές διάστημα.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για τους αμάχους, ώστε να καταστρέψει, όπως έλεγαν οι επιτελείς του, τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων εκεί.

Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα στην πλειονότητά τους έφυγαν.

Την 7η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και στενή ζώνη γης πάνω στα σύνορα, γνωστή ως Διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Η ζώνη αυτή έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις τρέχουσες έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα διατηρήσουν τον έλεγχο αυτής της ζώνης ακόμη κι αν κλειστεί συμφωνία, για να εμποδίζεται η μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και άλλων ειδών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία.

Πηγές: dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ