Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ

Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες Τετάρτη 7.8.2024 πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πλέον έχει εισέλθει στον ενδέκατο μήνα του, απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Γιαχία Σινουάρ ονομάστηκε νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγιε, η δολοφονία του οποίου την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη αποδόθηκε στο Ισραήλ από το Ιράν, που ορκίστηκε να εκδικηθεί.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το κορυφαίο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Στο ισραηλινό στόχαστρο για χρόνια, ο Γιαχία Σινουάρ, το κίνημα του οποίου χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την 7η Οκτωβρίου.

«Θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τον βρούμε», διεμήνυσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Ενώ όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ο πόλεμος απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ιράν και τους συμμάχους του και από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγιε και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολά, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Έχουμε υποχρέωση να ανταποδώσουμε»

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν «υποχρέωση να ανταποδώσουν» μετά τις δυο δολοφονίες, είπε προχθές Τρίτη ο ηγέτης του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χασάν Νασράλα, διαμηνύοντας πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του χθες στη Σαουδική Αραβία, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) έκρινε πως το Ισραήλ διέπραξε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, είναι «απόλυτα υπεύθυνο».

Ο ασκών την προεδρία του, ο Μαμαντού Τανγκαρά (Γκάμπια), καταδίκασε την δολοφονία, που εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει «πιο ευρεία σύρραξη» στη Μέση Ανατολή.

Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητεί οδούς κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Ανησυχούν τα «αντίποινα»

Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

«Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ενώ κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει κύκλο αντιποίνων».

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του αξίωσε οι δυτικές χώρες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασαν χθες δηλώσεις του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έκρινε πως το να «αφεθούν να πεθάνουν από πείνα» οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν «δικαιολογημένο» και «ηθικό» προκειμένου «να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Εν αναμονή των αντιποίνων που ανήγγειλαν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, στο Ισραήλ η ένταση παραμένει υψηλή την τελευταία εβδομάδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες πως ζήτησε από τις αιγυπτιακές εταιρείες αερομεταφορών να μην χρησιμοποιήσουν τον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί, εξαιτίας «στρατιωτικών γυμνασίων» που προγραμματίζονται στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης παραμένει μεγάλη ιδίως στον Λίβανο, όπου χθες ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη — για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες — έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ