«Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας – Θα διατηρήσει κάποιον έλεγχο μετά τον πόλεμο»

Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.

Η θέση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο τη θέση του Ισραήλ ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να διατηρήσει έναν βαθμό ελέγχου ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμό του με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.

«Νομίζω ότι όλοι μας μπορούμε να προβλέψουμε μια χρονική περίοδο μετά το τέλος της σύγκρουσης όπου οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και θα έχουν κάποιες αρχικές ευθύνες ασφαλείας», λέει στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος κάνει δημόσια μια τέτοια αναγνώριση και έρχεται δύο ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον συνολικό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εκ νέου κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ. Ο Κίρπι δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν «λάθος» για το Ισραήλ να ξανακαταλάβει το έδαφος.

«Αλλά για πόσο καιρό και πού και σε ποιο μέγεθος, κλίμακα και εύρος, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος σχετικά με την παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές για ένα βιώσιμο σχέδιο.

«Γνωρίζουμε τι δεν θέλουμε να δούμε στη Γάζα μετά τη σύγκρουση, δεν θέλουμε να δούμε τη Χαμάς να έχει τον έλεγχο και δεν θέλουμε να δούμε μια εκ νέου κατάληψη από το Ισραήλ».

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την μεταπολεμική κατάσταση»

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί «πολύ πρόωρη» την εξέταση πιθανών «σεναρίων» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», ωστόσο ήδη συζητά με άλλες χώρες το θέμα αυτό.

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για τα σενάρια της ‘επόμενης ημέρας’ μετά τη Χαμάς», είπε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Εϊλόν Λεβί. «Θα ήθελα η ‘ημέρα μετά τη Χαμάς’ να είναι την επόμενη εβδομάδα, όμως πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε.

«Εξετάζουμε πολλές πιθανότητες σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», συνέχισε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «ο κοινός παρονομαστής» είναι ότι η Γάζα θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί ώστε να μην ξαναγίνει ποτέ «φωλιά τρομοκρατίας».

Νωρίτερα, ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού κυβερνητικού συμβουλίου και μέχρι πρόσφατα ηγέτης της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε έναν «εναλλακτικό μηχανισμό για τη Γάζα» αφού ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση. «Όμως η Χαμάς δεν θα αποτελέσει μέρος του», τόνισε.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters