Το Ισραήλ αντεπιτίθεται: Ισχυρές εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν [vids]

Στρατιωτικές βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 26/10/2024, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, όπως μεταδίδει η ιρανική τηλεόραση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση των IDF υπογραμμίζεται ότι στόχοι είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Η αντεπίθεση του Ισραήλ συντονίζεται από τον αρχηγό των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Χαρζί Χαλεβί και τον αρχηγό της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Τόμερ Μπαρ:

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι τουλάχιστον «έξι εκρήξεις» ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κοντά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε περιοχές της Τεχεράνης», ανέφερε ο παρουσιαστής της ιρανικής τηλεόρασης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μεταδίδει πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP / Με πληροφορίες από Times of Israel