Καθοριστικό πλήγμα στην Χεζμπολάχ καταγράφει το Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό νότιας συνοικίας της Βηρυτού, κατά τον οποίο βρήκαν τον θάνατο ο επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της οργάνωσης Ιμπραήμ Ακίλ και άλλα επίλεκτα στελέχη της περιβόητης μονάδας Ραντουάν.
Ο Ακίλ θεωρείτο ως το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ κάτω από τον ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, ειδικά μετά την εξουδετέρωση από το Ισραήλ του Φουάντ Σουκρ, του αρχηγού του γενικού επιτελείου της Χεζμπολάχ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα επίλεκτα στελέχη της μονάδας Ραντουάν είχαν συναντηθεί για να συνομιλήσουν εκ του σύνεγγυς στο υπόγειο κτιρίου στην Βηρυτό, καθώς οι εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ έσπειραν τον φόβο για την παγίδευση οποιουδήποτε τρόπου άλλης επικοινωνίας.
Κατά το Ισραήλ, ο Ακίλ και τα άλλα μέλη της μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ προετοίμαζαν τη νέα «7η Οκτωβρίου», πιθανότατα στη Γαλιλαία. Το Τελ Αβίβ μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να στηλιτεύσει το γεγονός ότι τα στελέχη της «τρομοκρατικής οργάνωσης» συναντήθηκαν στο υπόγειο κτιρίου σε κατοικημένη περιοχή, χρησιμοποιώντας άμαχους πολίτες ως ασπίδα προστασίας, που εκ των πραγμάτων πάντως δεν αποδείχτηκε αρκετή.
«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έκαναν στοχευμένο πλήγμα (…) εξοντώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ», επικεφαλής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, της «μονάδας Ραντουάν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Πρόσθεσε πως άλλοι «δέκα διοικητές» μονάδων της Χεζμπολάχ, «υπεύθυνοι για τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώθηκαν στον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας», ο οποίος σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα όταν αναφέρεται σε θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Ιμπραήμ Ακίλ, προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και στρατιωτικής βάσης στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983.
Η φωτογραφία είναι από εκείνη την επίθεση στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών:
Αντιδράσεις για την ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό
Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη στο σημείο είδε πολυκατοικία να έχει καταρρεύσει και σωστικά συνεργεία να απομακρύνουν θύματα εν μέσω χάους.
«Η στοχοποίηση κατοικημένης αστικής ζώνης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν ανθρωπιστικό παράγοντα», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
Η Χαμάς καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση (…) της εδαφικής ακεραιότητας» του Λιβάνου.
Από την άλλη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως δεν επιδιώκουν «μεγάλη κλιμάκωση» του πολέμου στην περιοχή.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε πως «οι εχθροί μας δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να καταφύγουν, ούτε καν σε (νότια) προάστια της Βηρυτού».
Μετά τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας την Τρίτη και την Τετάρτη — τουλάχιστον 37 νεκροί, 2.931 τραυματίες —, οι ανταλλαγές πυρών εντάθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε προχθές ότι ο Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» μετά τις δυο σειρές εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», όπως αποκαλεί η Τεχεράνη χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.
Πηγές: Με πληροφορίες από AFP / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ