Το Ιράν, σύμμαχος των αρχών της Συρίας, μείωσε σημαντικά την στρατιωτική του παρουσία στη χώρα αυτή, όπου βρίσκεται στο στόχαστρο ολοένα και πιο έντονων πληγμάτων που αποδίδονται στο Ισραήλ, δήλωσαν σήμερα στο AFP μια πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ και μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Σύμφωνα με την προσκείμενη πηγή στο φιλοϊρανικό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στη Συρία όπου υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, η αναδιάταξη αυτή έγινε τις τελευταίες εβδομάδες.
«Οι Ιρανοί στρατιωτικοί αποσύρθηκαν από όλο το νότιο τμήμα της Συρίας, από τα περίχωρα της Δαμασκού ως τη Σουέιντα και την Ντεράα στο νότο», συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που συνορεύουν με το Ισραήλ, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Ωστόσο συνεχίζουν να συναντώνται στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, «όπου πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι από ισραηλινά πλήγματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Την 1η Απριλίου πλήγμα, που αποδίδεται στο Ισραήλ, με στόχο το προξενείο στοίχισε τη ζωή κυρίως σε 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Στις 13 Απριλίου το Ιράν διεξήγαγε σε αντίποινα μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ. Μια εβδομάδα αργότερα, επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ είχε στόχο το κεντρικό Ιράν, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε τη σημασία της.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε «μια αναδιάταξη ιρανικών δυνάμεων στη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της Συρίας (…) ως τα σύνορα με το κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν». Αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία διευκρίνισε ότι Λιβανέζοι και Ιρακινοί μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων αντικατέστησαν τους Ιρανούς σε αυτές τις περιοχές.
Επισκέπτες δήλωσαν στο AFP κατά την επιστροφή τους από τη Συρία ότι η ιρανική παρουσία έγινε λιγότερο ορατή στη Δαμασκό, κυρίως στις παλιές συνοικίες της πόλης, όπου πολλά γραφεία του ιρανικού στρατού έκλεισαν. Επίσης εξαφανίστηκαν οι σημαίες, τα εμβλήματα και οι φωτογραφίες Ιρανών ηγετών από πολλές συνοικίες, πρόσθεσαν οι ταξιδιώτες.
Το Ισραήλ, το οποίο επιβεβαιώνει σπάνια τις επιχειρήσεις του στη Συρία, έχει εντείνει τα πλήγματά του σε Ιρανούς στρατιωτικούς και τις συμμαχικές τους οργανώσεις στη Συρία από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Το Ιράν δηλώνει ότι η παρουσία της στη Συρία περιορίζεται σε στρατιωτικούς συμβούλους, που εστάλησαν όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, το 2011, για να συνδράμουν τον συριακό στρατό. Ωστόσο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περίπου 3.000 Ιρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη Συρία. Αυτοί επιβλέπουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλων ιρακινών, πακιστανικών ή αφγανικών φιλοϊρανικών οργανώσεων.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters