Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε σήμερα του κατοίκους και τις φυλές της Φαλούτζα να εκδιώξουν τους αντάρτες που συνδεόνται με την αλ Κάιντα και οι οποίοι έθεσαν το Σάββατο υπό τον έλεγχό τους την πόλη, ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή μαχών στο εσωτερικό της, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ιρακίγια.
Ο Μάλικι κάλεσε «τους κατοίκους της Φαλούτζα και τις φυλές της να εκδιώξουν τους τρομοκράτες», προκειμένου να αποφύγουν «τους κινδύνους των ένοπλων συγκρούσεων», σύμφωνα με το δίκτυο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να μην βάλλουν εναντίον κατοικημένων περιοχών στη Φαλούτζα».
Σήμερα το πρωί μάχες σημειώνονταν στο βόρειο, το βορειοανατολικό και το νότιο τμήμα της γειτονικής πόλης Ραμάντι, σύμφωνα με έναν διοικητή της αστυνομίας, ενώ ένας λοχαγός έκανε λόγο για συγκρούσεις και στο ανατολικό τμήμα της Φαλούτζα.
Στο μεταξύ ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση για να ανακαταλάβουν τη Φαλούτζα, που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, που συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με έναν ιρακινό αξιωματούχο που μίλησε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο, «οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση στη Φαλούτζα».
Οι ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη διεξάγει επιχειρήσεις στην πόλη και ο στρατός έχει αναπτυχθεί στα περίχωρά της. Μόλις οι κάτοικοι την εγκαταλείψουν, «θα εξαπολύσουμε μια επίθεση για να εξοντώσουμε τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου χθες Κυριακή το Ιράν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και συμβουλές στο Ιράκ για να το βοηθήσει να πολεμήσει κατά της αλ Κάιντα.
«Αν οι Ιρακινοί υποβάλουν το σχετικό αίτημα, θα τους προσφέρουμε εξοπλισμό και συμβουλές, όμως δεν έχουν ανάγκη από άνδρες», δήλωσε ο στρατηγός Μοχαμάντ Χεντζαζί, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.
Η Φαλούτζα και η γειτονική πόλη Ραμάντι, τομείς της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες, βρίσκονται επαρχία αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του σιίτη Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.
Είναι η πρώτη φορά που μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα θέτουν άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές μετά την αιματηρή εξέγερση που ακολούθησε την επέμβαση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ το 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ξέσπασαν την Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της αλ Κάιντα». Στη συνέχεια οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στη Φαλούτζα.
Τις τρεις τελευταίες ημέρες από τις μάχες στην επαρχία αλ Άνμπαρ έχουν σκοτωθεί 200 άνθρωποι. Πρόκειται για τα πιο βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην επαρχία αυτή εδώ και χρόνια, σύμφωνα με επίσημες πηγές.