Το Ιράν επικρίνει ως «τρομοκρατική πράξη» τη παρενόχληση του πολιτικού αεροσκάφους από την USAF

To Ιράν επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, χαρακτηρίζοντας ως «τρομοκρατική και επιθετική συμπεριφορά» τις ενέργειες του αμερικανικού μαχητικού ενάντια στο ιρανικό πολιτικό αεροσκάφος πάνω από περιοχή της Συρίας.

Την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι ενέργειες της έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο καταστροφής το πολιτικό αεροπλάνο.

Ο Zarif είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναχαίτισαν ένα μη στρατιωτικό επιβατικό αεροπλάνο το οποίο βρισκόταν σε τακτική πτήση, θέτοντας σε κίνδυνο αθώους επιβάτες, υποστηρίζοντας ότι προστατεύουν τις δυνάμεις κατοχής τους…Αυτές οι παράνομες πράξεις πρέπει να τερματιστούν».

Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να συνδέεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Η ασφάλεια της Δυτικής Ασίας, δεν πρέπει να γίνει παιχνίδι για την αμερικανική προεδρική εκστρατεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μούσαβι, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε όμως ότι: «Το Ιράν δεν θα αφήσει καμία εχθρική ενέργεια χωρίς να υπολογίσει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί αποφασιστικά, όμως, με τον κατάλληλο τρόπο, και την κατάλληλη στιγμή».

Το ημι-επίσημο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) ανέφερε δήλωση του υπουργού Μεταφορών Μοχάμεντ Ισλάμιλ: « Η Τεχεράνη υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίον συμβάν χαρακτηρίστηκε ως πράξη επιθετικότητας και τρομοκρατίας.»

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν δήλωση της Αντιπροέδρους Νομικών Θεμάτων, Λάγια Τζούνιντι, λέγοντας ότι «οι εξηγήσεις που παρέχονται μέχρι στιγμής δεν είναι αναιτιολόγητες και καθόλου πειστικές».

Και συνέχισε: «Η παρενόχληση επιβατικού αεροπλάνου στο έδαφος τρίτης χώρας αποτελεί σαφή παραβίαση της ασφάλειας των αερομεταφορών και της ελευθερίας των πολιτικών αεροσκαφών».

Πηγή: AMN