Το Ιράν έχει κατασκευάσει μυστική στρατιωτική αποθήκη γεμάτη πυραύλους στο Ιράκ

Το Ιράν κατασκευάζει μια νέα στρατιωτική βάση στο Ιράκ την οποία ήδη γεμίζει με πυραύλους μικρής εμβέλειας, σύμφωνα με πηγές του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των αμερικανικών στρατιωτικών και αξιωματικών, «το Ιράν εκμεταλλεύτηκε το χάος στο Ιράκ για να δημιουργήσει ένα μυστικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας» στη χώρα.

Η νέα στρατιωτική αποθήκη είναι «απαραίτητη» καθώς τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά πολλές από αυτές. Οι άμεση πρόσβαση στους πυραύλους αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ώρα που η στάση του Ιράκ παραμένει άγνωστη.

Το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν το 2017 συμφωνία για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους και του πολέμου κατά της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Ο τότε Ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεγάν και ο ιρακινός ομόλογός του Ερφάν αλ-Χιγιάλι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που καλύπτει επίσης τη συνοριακή ασφάλεια, την επιμελητεία και την εκπαίδευση, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η διεύρυνση της συνεργασίας και η ανταλλαγή εμπειριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, η συνοριακή ασφάλεια και η εκπαιδευτική, επιμελητειακή, τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη περιλαμβάνονται στις πρόνοιες αυτού του μνημονίου», ανέφερε το IRNA μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη.

Παραμένει άγνωστο αν αυτή η στρατιωτικές αποθήκες του Ιράν στο Ιράκ αποτελούν μέλος αυτής της συμφωνίας.

Οι σχέσεις Ιράν-Ιράκ έχουν βελτιωθεί μετά την ανατροπή του μακρόχρονου εχθρού του Ιράν, Σαντάμ Χουσέιν, το 2003 και την άνοδο στην εξουσία του Ιράκ μιας κυβέρνησης υπό τους σιίτες. Το Ιράν είναι κυρίως ένα σιιτικό έθνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: BM