Το HRW κατηγορεί Λίβανο και Κύπρο ότι στέλνουν «δια της βίας» πρόσφυγες πίσω στη Συρία

REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σήμερα το Λίβανο και την Κύπρο ότι «εργάζονται σε συνεννόηση» για να εμποδίσουν Σύρους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη και τους ξαναστέλνουν διά της βίας στη Συρία, χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο.

«Οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις και οι κυπριακές αρχές εργάζονται σε συνεννόηση για να εμποδίσουν Σύρους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη, μετά τους ξαναστέλνουν στη Συρία όπου διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με το HRW, ο λιβανικός στρατός αναχαίτισε πλεούμενα Σύρων που επιχειρούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, πριν τους στείλει στη συνέχεια «με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στη Συρία».

«Παραλλήλως», οι κυπριακές δυνάμεις «έστειλαν πίσω στο Λίβανο Σύρους των οποίων τα πλεούμενα είχαν φθάσει στην Κύπρο, χωρίς να λάβουν υπόψη το καθεστώς τους ως προσφύγων».

Πολλοί απ’ αυτούς στη συνέχεια «απελάθηκαν αμέσως από το λιβανικό στρατό προς τη Συρία», προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η απάντηση του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών

Το Μάιο, η ΕΕ ανακοίνωσε αρωγή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κυρίως για να υποστηρίξει το Λίβανο στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη από τις ακτές του.

«Ενώ η ΕΕ βοηθάει να πληρωθεί ο λογαριασμός, ο Λίβανος παραβιάζει τη θεμελιώδη απαγόρευση να εκδίδεται ένας πρόσφυγας σε ένα τόπο στον οποίο θα είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο δίωξης», υπογράμμισε σήμερα η Νάντια Χάρντμαν, ειδική του HRW για τις μεταναστεύσεις.

«Η Κύπρος παραβιάζει επίσης αυτή την απαγόρευση επαναπροωθώντας τους πρόσφυγες προς το Λίβανο, όπου κινδυνεύουν να σταλούν πίσω στη Συρία», προσθέτει.

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε στο HRW πως «το 2020 η Κύπρος και ο Λίβανος επανέλαβαν την αμοιβαία συμφωνία τους» σχετικά με τους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα από το Λίβανο.

Η Γενική Ασφάλεια του Λιβάνου ανέφερε στο HRW πως οποιαδήποτε «επιστροφή ή απέλαση» Σύρων ή άλλων μεταναστών από την Κύπρο, στην οποία έχει συμμετάσχει, «τηρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters