Το ευχαριστώ του Πούτιν στον Ερντογάν: «Χάρη σε εσάς σημειώσαμε πρόοδο» – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

H προσέγγιση της Ρωσίας ως προς τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στο ζήτημα των σιτηρών είναι θετική, δήλωσε ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη σήμερα Τρίτη.

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών διαμεσολάβησης της Τουρκίας στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών θα έχει θετικές επιπτώσεις για τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν. Σημείωσε ότι η Άγκυρα εργάζεται μέρα και νύχτα για να διεξάγει έντονη διπλωματία με τη Ρωσία και η διαδικασία της Αστάνα να είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική όσον αφορά τη συνάντηση των ηγετών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στην Τεχεράνη, σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας σε θέματα τροφίμων, σιτηρών. «Η διαδικασία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει προχωρήσει με τη μεσολάβηση της Άγκυρας.

«Όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, αλλά η πρόοδος είναι ήδη καλό σημάδι», είπε ο Πούτιν από την Τεχεράνη.

Κάνοντας μια δήλωση στον Τύπο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορούσαν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο για περίπου ένα χρόνο, αλλά μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο.

Δηλώνοντας ότι οι Ρώσοι και Τούρκοι συνάδελφοί του βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ο Πούτιν είπε: «Οι σχέσεις μας βελτιώνονται παρά τις δύσκολες καταστάσεις. Το διμερές εμπόριο αυξάνεται σημαντικά».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ευκαιρία να συναντηθούν στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση. Ένα από αυτά, το ζήτημα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Daily Sabah / Φωτογραφίες Reuters