«Το εκτεταμένο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να συντρίψει την αεράμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου»

Καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εξαπολύει σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν έχει αποθηκεύσει 130.000 έως 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, αναφέρει η Washington Post σε μια έκθεση που εξετάζει το οπλοστάσιο της ομάδας και την έκταση των επιθέσεων που θα μπορούσε να εκτοξεύσει εναντίον του Ισραήλ σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειοψηφία των όπλων της Χεζμπολάχ είναι χαμηλής ποιότητας μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά, αλλά θα μπορούσαν να προσπεράσουν την αεράμυνα του Ισραήλ εάν εκτοξευθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Το Ισραήλ «έχει ήδη ξοδέψει πολλούς αναχαιτιστές Iron Dome κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα», λέει στην Washington Post ο Fabian Hinz, αμυντικός και στρατιωτικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Πόσα τους έχουν μείνει;»

Επιπλέον, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ισχυρίστηκε επίσης ότι η ομάδα κατέχει πυραύλους ακριβείας, αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στο κοινό.

Ένα άλλο όπλο που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το επίπεδο προετοιμασίας του Ισραήλ είναι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς «Φατάχ» που έχει η Χεζμπολάχ στο οπλοστάσιό της, λέει η Washington Post. Ο πύραυλος έχει εμβέλεια από 250 ως 300 χιλιόμετρα.

Ενώ το Ισραήλ έχει την απαραίτητη αεροπορική άμυνα για να αμυνθεί από επιθέσεις μικρότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, ο Shaan Shaikh, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών και αναπληρωτής διευθυντής του Έργου Πυραυλικής Άμυνας, λέει στην Washington Post ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει ενάντια στους πυραύλους Fatah της Χεζμπολάχ.

«Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι αναχαιτιστές David’s Sling και Arrow εναντίον αυτών των πυραύλων;», σημειώνει. «Μπορούν οι IDF να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν και να καταρρίψουν αυτούς τους πυραύλους;».

Σε περίπτωση ενός εκτεταμένου πολέμου ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ, τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας μπορεί να κορεστούν αν η λιβανική ομάδα εκτοξεύσει μεγάλο αριθμό από τους πυραύλους που διαθέτει.

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters