Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα, Τρίτη 05 Μαρτίου 2024, εντάλματα σύλληψης για τους ανώτατους Ρώσους διοικητές Σεργκέι Ιβάνοβιτς Κομπίλας και Βίκτορ Νικολάγιεβιτς Σοκόλοφ για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Το ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, είπε ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι οι δύο ύποπτοι φέρουν την ευθύνη για πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις υπό τη διοίκηση τους εναντίον ουκρανικών ηλεκτρικών υποδομών από τουλάχιστον τις 10 Οκτωβρίου 2022 έως τουλάχιστον τις 9 Μαρτίου 2023».

Οι εισαγγελείς της Ουκρανίας ερευνούσαν ήδη πιθανά εγκλήματα πολέμου μετά την τελευταία χειμερινή εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας. Η Ρωσία αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα τις μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι επιθέσεις της έχουν όλες σκοπό να μειώσουν την ικανότητα του Κιέβου να πολεμήσει.

Ο Βίκτορ Σοκόλοφ είναι ο διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, από τις 14 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, μετά την βύθιση του ρωσικού αποβατικού πλοίου Ceasar Kunikov από ουκρανικά USV, στα μέσα Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Πούτιν τον καρατόμησε και τον αντικατέστησε. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Ιβάνοβιτς Κομπίλας, γεννημένος την 1η Απριλίου 1965, είναι Αντιπτέραρχος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος υπηρετεί ως Διοικητής της Αεροπορίας Μεγάλης Εμβέλειας της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Reuters, ICC / Φωτογραφία αρχείου Reuters