Δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξαν σήμερα ομόφωνα το Ισραήλ να αναλάβει κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση προκειμένου να διασφαλίσει πως προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στον πληθυσμό των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Το Διεθνές Δικαστήριο επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και ότι ο λιμός και η πείνα εξαπλώνονται.
«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (…) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται», τονίζουν οι δικαστές στην εντολή τους.
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει»
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει» στη Λωρίδα της Γάζας αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», καθώς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε σήμερα ο διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières / MSF) Χρήστος Χρήστου.
«Δεν έχουμε διαπιστώσει καμία αλλαγή στην περιοχή, ύστερα από αυτό το ψήφισμα», ούτε για τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους ούτε αναφορικά με τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ο κ. Χρήστου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ΗΠΑ δεν μπλόκαραν την ψηφοφορία, ασκώντας βέτο όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Επέλεξαν την αποχή κατά την ψηφοφορία, επιτρέποντας ουσιαστικά την υιοθέτηση του ψηφίσματος και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.
Δεδομένης της κατάστασης, λέει ο πρόεδρος των MSF, «τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια»: άμεση εκεχειρία διαρκείας, τερματισμός των επιθέσεων εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού τους, καθώς και «απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».
Ο κ. Χρήστου αφηγείται ένα περιστατικό που τον συγκλόνισε: «Γυναίκες που είχαν γεννήσει με καισαρική τομή, κυριολεκτικά διώχνονταν από το νοσοκομείο ύστερα από λίγες ώρες» επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. «Οι MSF αύξησαν τον αριθμό των κλινών ώστε να προσφέρουν μια στοιχειωδώς ποιοτική φροντίδα σε αυτές τις γυναίκες», εξηγεί.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διατηρούν προσωπικό στα λιγοστά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Χρήστος Χρήστου δεν κρύβει την ανησυχία του για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. «Θα ήταν απολύτως καταστροφική», προειδοποιεί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters