Τίναξαν την μπάνκα οι ΗΠΑ με τα χρυσά deal των όπλων που έκαναν το 2018

Τίναξαν την μπάνκα τα χρυσά deal των όπλων που έκαναν οι ΗΠΑ για το 2018.

Οι Η.Π.Α. πώλησαν πάνω από 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό σε ξένες κυβερνήσεις κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο κορυφαίος οικονομικός λειτουργός του Πενταγώνου σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

«Είχαμε μια αύξηση κατά 62% στις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, πάνω από $ 54 δισεκατομμύρια», δήλωσε ο David Norquist, ο ελεγκτής του Τμήματος Άμυνας, μαζί με τον Αναπληρωτή Γραμματέα Άμυνας Patrick Shanahan στις 3 Οκτωβρίου.

«Δεν ξέρω αν είναι ρεκόρ, αλλά αν είναι, και είναι κοντά σε αυτό, αυτό έχει σημασία. Σημαίνει όχι μόνο επειδή βοηθά τη βιομηχανική βάση μας … βοηθά την οικονομία μας », εξήγησε ο Norquist, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις ξένων στρατιωτών σφυρηλατούν στενότερες σχέσεις με βασικούς συμμάχους.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που αγοράζουν εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός, και αυτοί είναι σύμμαχοι με τους οποίους εργαζόμαστε τώρα σε στενή και πιο τακτική βάση», ανέφερε ο Norquist.

Η αύξηση των ξένων στρατιωτικών πωλήσεων έρχεται εν μέσω εντατικών εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, και αύξησε τις κυρώσεις για τη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε αν οι εμπορικές διαφορές έπεσαν στη βιομηχανική βάση, τόσο η Norquist όσο και η Shanahan υποβάθμισαν τις ανησυχίες.

«Δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Shanahan, υπάλληλος αριθ. 2 του Πενταγώνου, στο CNBC. «Όπως γνωρίζετε, ο τρόπος που σκέφτομαι είναι ότι αυτές οι σχέσεις είναι πολύ περίπλοκες. Δεν είναι μονολιθικοί «, είπε, προσθέτοντας ότι η Άμυνα συνεργάζεται στενά με τα τμήματα του Κράτους, του Εμπορίου και του Υπουργείου Οικονομικών για να περιηγηθεί στις οικονομίες των πωλήσεων στρατιωτών από το εξωτερικό.

Η Ινδία ήταν ένα παράδειγμα που πρότεινε ο Σανάν.

«Το δίλημμα με την Ινδία είναι για πάντα ότι οι Ινδοί αγόρασαν εξοπλισμό από τη Ρωσία», δήλωσε ο Σανάν. «Πρέπει λοιπόν να αγοράσετε ανταλλακτικά, πρέπει να το διατηρήσετε και δεν είναι σαν να το κόψετε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Κογκρέσο είναι σε θέση να παράσχει μια παραίτηση για ορισμένες στρατιωτικές αγορές με τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το σύστημα πυραύλων S-400, μια συμφωνία που μπορεί να διαψεύδει την Ουάσινγκτον αλλά να μην έχει οικονομικές συνέπειες.

Το ρωσικό σύστημα S-400 πιστεύεται ότι έχει μεγαλύτερο εύρος από το αμερικανικό σύστημα πυραύλων THAAD και εκτιμάται ότι θα κοστίζει σημαντικά λιγότερο.

Επιπλέον, η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει το S-400, το οποίο εγείρει ανησυχίες μεταξύ άλλων εταίρων του ΝΑΤΟ καθώς και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην περιοχή.