Μια ανώνυμη αμερικανική αμυντική πηγή είπε στη βρετανική εφημερίδα Times ότι το Πεντάγωνο δεν επιμένει πλέον ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Η πηγή σημείωσε ότι το Πεντάγωνο άλλαξε την οπτική του για αυτό το θέμα μετά την πρόσφατη εντατικοποίηση των ρωσικών πυραυλικών επιδρομών στην ουκρανική μη στρατιωτική υποδομή τους τελευταίους μήνες και ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί λιγότερο σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, με τη Ρωσία.
Οι Times σημειώνουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι ένα «πράσινο φως» για επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικό έδαφος.
Οι δεσμεύσεις της Ουκρανίας προς τους δυτικούς εταίρους όριζαν προηγουμένως ότι η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία – δηλαδή ουσιαστικά τα οπλικά συστήματα που προμηθεύτηκε από τις Δυτικές χώρες – για να ανακτήσει όλο το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Προηγουμένως, οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να εμποδίσουν την Ουκρανία να χτυπήσει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, και η υποτιθέμενη δήλωση που έγινε από την άγνωστη πηγή των ΗΠΑ προς τους Times αποτελεί επέκταση της προηγούμενης πολιτικής.
The Pentagon has given a tacit endorsement of Ukraine’s long-range attacks on targets inside Russia after President Putin’s multiple missile strikes against Kyiv’s critical infrastructure https://t.co/rWhXolhZAT
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) December 9, 2022
Πάντως η αποκάλυψη των Times δεν φαίνεται προς το παρόν να συνδυάζεται με διαφοροποίηση των οπλικών συστημάτων που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου να εφοδιαστεί με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορέσει να χτυπήσει τον ρωσικό στρατό στα μετόπισθεν ή και «εντός έδρας» του.
Μάλιστα όπως πρόσφατα έγραψε η Wall Street Journal, οι ΗΠΑ «πείραξαν» τους εκτοξευτές HIMARS που έστειλαν στην Ουκρανία, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως οι ATACMS, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει το Κρεμλίνο να επιδιώξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία ή να εμπλέξει άμεσα στη σύγκρουση τις ΗΠΑ και το NATO.