OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει στην Βαλτική Θάλασσα; – Ζημιές σε αγωγούς και καλώδια, απειλές για αποκλεισμό της Ρωσίας και ο ρόλος της Κίνας

23/10/2023 - 21:53
Balticconnector
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Σουηδία με την Εσθονία στην Βαλτική Θάλασσα υπέστη ζημιές, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ζημιές που διαπιστώθηκαν στον υποθαλάσσιο αγωγό και το καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Εσθονία ήρθε σε επαφή με τις κινεζικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το πώς, δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών στην Θάλασσα της Βαλτικής υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι «ανθρώπινη παρέμβαση» προκάλεσε ζημιά στα καλώδια που συνδέουν τη χώρα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι δύο πλοία, το υπό σημαία Χονγκ-Κονγκ NewNew Polar Bear και το υπό ρωσική σημαία Sevmorput, βρίσκονταν και στις τρεις τοποθεσίες την ώρα που προκλήθηκαν οι ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic, ενός παρόχου υπηρεσιών παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακών αναλύσεων.

Η Εσθονία πιστεύει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σ ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών στην Θάλασσα της Βαλτικής μεταξύ Σουηδίας και Εσθονίας σχετίζεται με τις ζημιές που προκλήθηκαν σ’ έναν αγωγό και το καλώδιο μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική κυβέρνηση.

Επαφές με Ρωσία και Κίνα

Τα περιστατικά αυτά, που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας, ώθησαν το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα και το Ελσίνκι να έρθει σε επαφή με τη Μόσχα και το Πεκίνο μέσω διπλωματικών διαύλων σχετικά με τα περιστατικά.

Το Ελσίνκι ερευνά τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό και το Ταλίν εκείνες που προκλήθηκαν στα καλώδια. Την περασμένη εβδομάδα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τον ρόλο των δύο πλοίων και αν οι ζημιές στα καλώδια τηλεπικοινωνίας ήταν σκόπιμες ή ένα αποτέλεσμα αμέλειας.

BREAKING:

Estonia's Foreign Affairs Ministry announces it has contacted the Chinese authorities to encourage them to cooperate in the investigation into the damages caused on the Balticconnector gas pipeline

The Chinese-owned container ship Newnew PolarBear is the main suspect pic.twitter.com/2L3s1EOjsj

— Visegrád 24 (@visegrad24) October 23, 2023

Ο εκπρόσωπος του είπε ότι η Εσθονία επιθυμεί να ενθαρρύνει «την οποιαδήποτε συνεργασία που είναι αναγκαία για την έρευνα» προσθέτοντας πως με την Ρωσία δεν υπήρξε επαφή «καθώς δεν θεωρήσαμε ότι δεν είναι αναγκαία».

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα έκανε έκκληση για μια «αντικειμενική, δίκαιη και επαγγελματική» έρευνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου.

«Εξυπακούεται ότι το κινεζικό πλοίο βρισκόταν κανονικά στα σχετικά ύδατα τη στιγμή του συμβάντος και δεν διαπιστώθηκαν ανωμαλίες λόγω των κακών συνθηκών της θάλασσας εκείνη τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία «απειλείται» με αποκλεισμό από τη Βαλτική

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι οποιεσδήποτε απειλές κατά της Ρωσίας είναι «απαράδεκτες» μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Λετονίας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει την Θάλασσα της Βαλτικής για την ναυσιπλοΐα εάν βρεθεί ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε την άρνηση της Μόσχας σε οποιαδήποτε εμπλοκή στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector και σε τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Λετονός πρόεδρος Έντγκαρς Ρινκέβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει την Θάλασσα της Βαλτικής για τα πλοία εάν αποδειχθεί ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις ζημιές στο αγωγό Balticconnector.

Η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λετονία είναι όλες τους μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Βαλτική

Ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ρισκέβιτς, δήλωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης: «Οποιεσδήποτε απειλές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά, ανεξάρτητα από ποιον προέρχονται. Οποιεσδήποτε απειλές προς την Ρωσική Ομοσπονδία είναι ανεπίτρεπτες». «Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό (το περιστατικό)» είπε.

Η Φινλανδία δήλωσε ότι η έρευνά της επικεντρώνεται επί του παρόντος στο ρόλο του κινεζικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NewPolar Bear.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι θα ήθελε να ρωτήσει με τη σειρά του τον Ρίνκεβιτς σχετικά με τις εκρήξεις πέρυσι που προκάλεσαν ρήγμα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας κάτω από τη Βαλτική, για τις οποίες η Μόσχα δήλωσε -χωρίς να παρέχει αποδείξεις- ότι πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: BALTICCONNECTORΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑΕΣΘΟΝΙΑΡΩΣΙΑΣΟΥΗΔΙΑΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Χέγκσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

16/12/2025 - 15:30
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

16/12/2025 - 13:29
εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

16/12/2025 - 12:41

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Κατάθλιψη στη μέση ηλικία: Τα 6 συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Αδειάζει τη Μαρία Καρυστιανού η πλειοψηφία του Συλλόγου συγγενών των Τεμπών: «Προσωπικές επιλογές - Δεν έχουμε καμία ανάμειξη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert