Τι συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας

Σημαντικές εξελίξεις είχαμε στον τομέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας κατά την συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν, όπου συζητήθηκαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων για το μέλλον της Ευρώπης. Οι δύο ηγέτες, στον τομέα της άμυνας πραγματοποίησαν μια σειρά συμφωνιώνν για την από κοινού ανάπτυξη μιας σειράς νέων οπλικών συστημάτων με σκοπό την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας.

Η Γαλλία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του αεριωθούμενου αεροσκάφους επόμενης γενιάς σε συνεργασία με τη Γερμανία σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις την Τρίτη, σύμφωνα με δήλωση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας.

Τα νέα μαχητικά πρόκειται να αντικαταστήσουν από το 2040 και μετά τα γαλλίκά Dassault Rafale και τα Γερμανικά Eurofighter Typhoon, που κατασκευάζονται από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Η γαλλο-γερμανική συμφωνία αναφέρει ότι οι εργασίες για το έργο θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους, εκκινώντας από μια φάση μελέτης, όπως ανέφερε το Γαλλικό ΥΠΕΘΑ.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι σε θέση να ενεργεί κατά μόνας, το νέο αεροσκάφος αναμένεται να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου συστήματος όπλων και θα έχει την δυνατότητα να διοικεί μια μοίρα μη-επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Dassault και η Airbus, μέλος της κοινοπραξίας του Eurofighter, υπέγραψαν συμφωνία τον Απρίλιο για να συνεργαστούν σε αυτό το νέο έργο, αλλά απέφυγαν να πουν ποια από τις δύο ομάδες θα ηγηθεί του έργου.

Το γεγονός ότι η Γαλλία είναι επικεφαλής του έργου ευνοεί τη Dassault, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις αμυντικές δραστηριότητες της Airbus είναι στη Γερμανία.

«Η ανάπτυξη ενός μελλοντικού πολεμικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων για τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενσωματωμένο σε ένα δίκτυο οπλικών συστημάτων αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Eric Trappier στο Reuters.

Τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter είναι η βρετανική εταιρία BAE Systems και η Ιταλική Leonardo.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν επί της αρχής να αναπτύξουν από κοινού το νέο αεροσκάφος, λίγο μετά την εκλογή του Μακρόν τον Μάιο του 2017, ξεπερνώντας τις παλαιότερες αντιπαλότητες υπέρ μιας στενότερης αμυντικής συνεργασίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν επίσης την Τρίτη ότι η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε ένα κοινό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης με τη πρώτη φάση του προγράμματος να ξεκινά στα μέσα του 2019. Ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το άρμα μάχης το 2035.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για την ανάπτυξη κοινού μελλοντικού συστήματος πυροβολικού και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ένα σχέδιο για την εκτόξευση ενός γαλλογερμανικού στρατιωτικού δορυφόρου, του CSO3 Ariane 6.

Την συμφωνία ανακοίνωσε και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλορενς Παρλύ με αναρτήσεις της στο Twitter.

Η ΥΕΘΑ της Γαλλίας δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την Ευρώπη της Άμυνας, με κοινό όραμα και με καλύτερα οπλικά συστήματα, ενώ ανέφερε πως ξεκινά μια περίοδος στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.


Επιπλέον η κα Παρλύ επιβεβαίωσε την συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, του άρματος μάχης και του συστήματος πυροβολικού, καθώς και την εκτόξευση του γαλλογερμανικού δορυφόρου.

Με πληροφορίες από Reuters