Τη μεταπολεμική Συρία και την ηγεσία των ανταρτών θα συζητήσουν οι G7 – Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ισράηλ

REUTERS/Umit Bektas

Οι ηγέτες των χωρών της G7 θα συνεδριάσουν σήμερα (13.12.2024) διαδικτυακά για να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, όπου οι νέες αρχές που κατέλαβαν την εξουσία δεσμεύθηκαν να αποκαταστήσουν «το κράτος δικαίου» τέσσερις ημέρες μετά την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 ώρα Ελλάδας θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Έπειτα από μια αστραπιαία επιχείρηση που διήρκεσε 11 ημέρες ένας συνασπισμός ανταρτών με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέτρεψε την Κυριακή τον Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Μόσχα.

Μπροστά στις πολιτικές, κοινωνικές προκλήσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Συρία, μια χώρα όπου ζουν άνθρωποι διάφορων εθνοτήτων και θρησκειών, οι νέες αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

REUTERS/Mahmoud Hassano

Η Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G7 οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν διαδικτυακά. Η σύνοδος αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από την πτώση Άσαντ και αρχικά θέμα της θα ήταν η αλλαγή της προεδρίας της Ομάδας, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ των χωρών μελών, δήλωσαν πηγές από την ιταλική προεδρία.

Χθες, η G7 ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι έτοιμη να στηρίξει μια μετάβαση στη Συρία προς μια κυβέρνηση «συμπεριληπτική και μη δογματική», η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και κυρίως αυτά των γυναικών όπως και «των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων».

Έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ιορδανία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το Αμάν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή το Σάββατο συνόδου αφιερωμένης στη Συρία, στην οποία θα πάρουν μέρος υπουργοί και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, από αραβικές χώρες και την Τουρκία. Από την Ιορδανία ο Μπλίνκεν ζήτησε να υπάρξει στη Συρία μια «συμπεριληπτική μετάβαση» προς μια κυβέρνηση «υπεύθυνη και αντιπροσωπευτική».

REUTERS/Umit Bektas

Τουρκία και Ισραήλ

Σχολιάζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας στη Συρία μετά τη νίκη των ανταρτών, ο Αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι είναι «πραγματικά σημαντικό» όλοι «να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις».

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν μετέβη στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τις ομάδες των Σύρων ανταρτών που μάχονται κατά των Κούρδων που ελέγχουν κάποιες περιοχές στη βορειοανατολική Συρία.

Από την Τουρκία, ο Μπλίνκεν επέμεινε στην ανάγκη «όλοι οι παράγοντες στη Συρία (…) να λάβουν όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατεύσουν τους αμάχους», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Το Ισραήλ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα εναντίον στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών στόχων στη Συρία, δεν θέλει, όπως εξήγησε ο Μπλίνκεν, ο εξοπλισμός του συριακού στρατού να πέσει «σε λάθος χέρια». Όμως, η Ουάσινγκτον συζητά με το Ισραήλ για «τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του δήλωσε «πολύ ανήσυχος» λόγω των «σοβαρών παραβιάσεων» της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει εξάλλου εισέλθει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας. Μέχρι πρότινος μαίνονταν επίσης φονικές μάχες στη βόρεια Συρία μεταξύ υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών και φιλοκουρδικών ομάδων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και οι οποίες στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ελέγχουν μεγάλες περιοχές στη βορειοανατολική Συρία και διαδραματίζουν «ζωτικής σημασίας» ρόλο εμποδίζοντας την ανασυγκρότηση του Ισλαμικού Κράτους, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν. Χθες, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τη σημαία των νέων αρχών της Συρίας.

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Πρόσφυγες και βοήθεια

Έπειτα από περισσότερο από μισό αιώνα που κυβερνούσε τη Συρία η οικογένεια Άσαντ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαταστήσει «το κράτος δίκαιου», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των νέων αρχών, ο Ομπάιντα Αρναούτ. Οι νέες αρχές στη Δαμασκό «θα παγώσουν το Σύνταγμα και το κοινοβούλιο» προκειμένου να αναθεωρηθεί το σύνταγμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η HTS δηλώνει ότι έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με την αλ Κάιντα, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές χώρες. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμαντ αλ Μπασίρ ζήτησε την Τετάρτη από τους εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

REUTERS/Mahmoud Hassano

Περίπου έξι εκατομμύρια Σύροι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχει φύγει από τη χώρα από το 2011 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε χθες ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εκτοπιστεί από τις 27 Νοεμβρίου όταν ξεκίνησε η προέλαση των ανταρτών.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 250 εκατ. δολαρίων προκειμένου να προσφέρει «επισιτιστική βοήθεια σε έως 2,8 εκατ. εκτοπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters