Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert.gr
Την Τρίτη το πρωί, η οργάνωση των Ταλιμπάν στο Πακιστάν επιτέθηκε σε στρατιωτικό σχολείο στην επαρχία του Πακιστάν. Τουλάχιστον 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στους νεκρούς πάνω από 100 ήταν παιδιά. Οι επιζώντες περιέγραψαν τους Ταλιμπάν να σκοτώνουν τα παιδιά ενα, ενα. Ενώ η Πακιστανική οργάνωση Ταλιμπάν εχει στοχεύσει παιδιά στο παρελθόν, και έχει μια μακρά ιστορία στην δολοφονία αμάχων, αυτή η επίθεση – από πολλές απόψεις, ειναι η χειρότερη στην ιστορία του Πακιστάν – ήταν πολύ πιο ακραία από προηγούμενες επιθέσεις.
Ειναι δύσκολο λοιπον να μην αναρωτηθεί κανείς το γιατί. Γιατι η οργάνωση δολοφόνησε πάνω απο 100 παιδιά σε μια μέρα;
Δεν υπάρχει εξήγηση. Αλλά, πέρα από την προφανές βαρβαρότητα των δραστών, τρεις παράγοντες φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην πράξη.
- Πρώτον, υπάρχει η εξήγηση των Ταλιμπάν, ότι αυτή ήταν η εκδίκηση για τη στρατιωτική στόχευση των οικογενειών τους – αν και φαίνεται απίθανο ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος.
- Δεύτερον, και πολύ πιο πειστικός λόγος, η ομάδα μπορεί να ήθελε να δείξει ότι ακόμα “υπάρχει”, παρά τις πρόσφατες βαριές απώλειες έναντι του πακιστανικού στρατού.
- Αλλά υπάρχει ενας τρίτος και δυνητικά κρίσιμος παράγοντας: Ο αγώνας για την εξουσία εντος της ίδιας της οργάνωσης.
Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν λένε ότι αυτό ήταν εκδίκηση, αλλά υπάρχει κάτι παραπάνω
Ένας εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν του Πακιστάν,με το όνομα Τεχρικ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, ή TTP, ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση διεξήχθη ως εκδίκηση για τις πράξεις του στρατού που είχαν στοχεύσει τις οικογένειες των μαχητών των Ταλιμπάν. «Επειδή η κυβέρνηση στοχεύει σε οικογένειες και γυναίκες μας”, είπε, ‘θέλουμε να νοιώσουν τον πόνο.»
Είναι, δυστυχώς, αρκετά πιθανό ότι μέλη της οικογένειας των Ταλιμπάν είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης με τον πακιστανικό στρατό. Ειναι εγγυημένο οτι οι βομβαρδισμοί του πακιστανικού στρατού και οι βολές πυροβολικού εχουν αφήσει απώλειες μεταξύ των αμάχων, και ο Πακιστανικός στρατός ειναι γνωστός για την ανακρίβεια του οταν ασκεί δραστηριότητες σε τμήματα της χώρας στα οποία κυριαρχούν οι Ταλιμπάν.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι Ταλιμπάν ειλικρινά πιστευουν ότι ο πακιστανικός στρατός σκόπιμα στοχεύει μέλη της οικογένειάς του, αν και κατά πόσον ή όχι αυτο ισχύει στην πραγματικότητα δύσκολα μπορεί να εξακριβωθεί.
Ειδικοί που μελετούν τους Ταλιμπάν πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα και οτι αυτος δεν ειναι ο κύριος λόγος για την επίθεση στην Πεσαβάρ. Μάλλον, λένε, οττι είναι πιο πιθανό αυτή να ήταν μια προσπάθεια από τους Ταλιμπάν να επαναβεβαιώσουν την ισχύ τους μετά τις ήττες που έχουν υποστεί στα χέρια των στρατιωτικών, ή ακόμα και μια προσπάθεια από μια ενιαία παράταξη ή καποιο ηεγετικό πρόσωπο εντός της οργάνωσης για να διεκδικήσει την εξουσία.
Οι Ταλιμπάν, εξασθενημένοι πλέον, μπορεί να ελπίζουν ότι αυτή θα ήταν μια επίδειξη ισχύος
Τον Ιούνιο, ο πακιστανικός στρατός ξεκίνησε μια σημαντική και συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των Πακιστανών Ταλιμπάν, αναπτύσσοντας χιλιάδες χερσαία στρατεύματα στην περιοχή των φυλών του Βορείου Ουαζιριστάν, σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει μαχητές που λειτουργούν από εκεί. Η επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο μπορεί να είχε ως στόχο μια επίδειξη δύναμης ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση των στρατευμάτων του Πακιστανικού στρατού.
Η στρατιωτική επιχείρηση του Πακιστάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν ήταν μια σημαντική κλιμάκωση εναντίον των Ταλιμπάν. Ο Colin Cookman, ένας ανώτερος ειδικός του προγράμματος στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ, που επικεντρώνεται στην Νότια και Κεντρική Ασία, δήλωσε στην ιστοσελίδα Vox ότι οι προηγούμενες δραστηριότητες του στρατού ηταν περιορισμένες: ο στρατός απάντησε σε συγκεκριμένες επιθέσεις, αλλά δεν έκανε συνεχείς προσπάθειες για να υπονομεύσει την ΤΤΡ ως οργάνωση. Αυτή η νέα λειτουργία είναι διαφορετική. Έχει διατηρηθεί εδώ και πολλούς μήνες και στόχος είναι να αποτρέψει μαχητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Ουαζιριστάν – ένα σημαντικό βήμα.
Ίσως η επίθεση του σχολείου, τόνισε ο Cookman, ήταν η προσπάθεια της Πακιστανικής Ταλιμπάν να αποδείξει ότι ο στρατός δεν έχει εμποδίσει την ικανότητά της να διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις. Το σχολείο ηταν στρατιωτικό, και έτσι μπορεί να ήταν ο πιο ευκολος στρατιωτικός στόχος που η TTP ήταν σε θέση να επιτύχει.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Paul Staniland συμφώνησε, λέγοντας ότι πίστευε ότι η επίθεση στο σχολείου ήταν ο τρόπος του TTP να στειλει το σαφές μήνυμα ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν είχε καταστραφεί, και ότι ήταν ακόμη σε θέση να προκαλέσουν ζημιά στο στρατό με ενα τρόπο που θα πονούσε περισσότερο.
Η σοβαρότητα της επίθεσης, με αυτό το σκεπτικό, μπορει και να αντικατοπτρίζει το αίσθημα ανασφάλειας των Ταλιμπάν – δεν χρειαζόταν να φτάσει σε τέτοια ακραία μέτρα, εκτός αν ένοιωθε ότι αλλιώς η οργάνωση θα φαινόταν αδύναμη. Και, μάλιστα, ήταν η πρώτη σημαντική επίθεση από την ομάδα σε μήνες. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε επίσης να δείξει την οργή της οργάνωσης κατά του στρατού για την επίθεση του σε πάτρια εδάφη των Ταλιμπάν.
Μπορεί να υπάρχουν εσωτερικές διαμάχες για την εξουσία των Ταλιμπάν πίσω από την επίθεση
Τα πάνω από 100 νεκρά παιδιά του σχολείου μπορεί να ήταν επίσης τα θύματα κάτι άλλου: Διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό των Ταλιμπάν.
Το TTP έχει χωριστεί σε πολλαπλές φατρίες τους τελευταίους μήνες. Μια σειρά από μέτριες παρατάξεις τα χουν βρει με την κυβέρνηση, εξήγησε ο Staniland, οπότε αυτο που εχει μείνει είναι ενας όλο και πιο ριζοσπαστικός πυρήνας ο οποίος φέρεται να κατακερματίζεται σε διαφορετικές ομάδες. Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε όταν ο Maulana Fazlullah, ένας ξένος ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής μιας ομάδας μαχητών στην περιοχή Σουάτ του Πακιστάν, πήρε την αρχηγεία πέρσι. Ως ηγέτης προκάλεσε τον διχασμό, προκαλώντας την ισχυρή οικογένεια Messud να φύγει και να σχηματίσει τη δική της οργάνωση.
Ο ανταγωνισμός για την εξουσία εντός μιας ένοπλης ομάδας ή μεταξύ διαφορετικών φατριών οδηγεί συχνά σε αυξημένη βία, καθώς οι ηγέτες προσπαθεούν να αποδείξουν την εξουσία τους και να βελτιώσουν τη φήμη τους παραγματοποιόντας όλο και πιο τολμηρές ή βίαιες επιθέσεις.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η φατρία του Fazlullah ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στο σχολείο. Αυτό μπορεί να έχει ως στόχο μια επίδειξη δύναμης για να αποδειχθεί η δύναμη της φατρίας του. Ομοίως, οι δηλώσεις του εκπροσώπου μπορεί να ήταν μια προσπάθεια να διεκδικήσει το στέμα της ηγεσίας του TTP με την τοποθέτηση της οργάνωσης ως υπερασπιστή των γυναικών και των παιδιών από τον πακιστανικό στρατό.
Ωστόσο, ο Staniland εξέφρασε σκεπτικισμό προς αυτη τη θεωρία, σημειώνοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για μια φατρία να χρησιμοποιήσει αυτό το είδος της επίθεσης για να αποδείξει ότι ήταν “επικεφαλής», γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σκληρή αντίποινα από τους στρατιωτικούς. Και αυτό μπορεί να κοστίσει στην ομάδα την οποιαδήποτε δημόσια υποστήριξη που μπορει να ειχε προηγουμένως: Ο Cookman σημειώνει ότι ο Fazlullah αντιμετώπισε σημαντική δημόσια αντίδραση όταν διέταξε τη δολοφονία του Μαλάλα Γιουσαφζάι το 2012. Η σημερινή επίθεση ήταν παρόμοια, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, και έτσι μπορεί να προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη αποστροφή – ακόμη και οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν καταγγείλει την επίθεση.
Πηγή – Vox.com
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert.gr