Θετικός ο νέος ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μεταδίδει το CNN

REUTERS/Mohammed Salem/

Ο επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ φέρεται να θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, οι μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους για τη στάση του Σινουάρ τις τελευταίες ημέρες, λίγο πριν την συνάντηση της 15ης Αυγούστου για έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς.

Είναι αβέβαιο εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα πάντα με το CNN.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να κάνει μια συμφωνία, ανεξάρτητα από το πώς επηρεάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό του, δήλωσαν δύο ισραηλινές πηγές στο CNN, ωστόσο οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ είναι πολύ πιο σκεπτικές για την προθυμία του λόγω της αντίθεσης των ακροδεξιών υπουργών του συνασπισμού.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ο Ραμί Ίνγκρα, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης ομήρων και αγνοουμένων στη Μοσάντ, μιλώντας στο Radio 103FM αντέκρουσε το ρεπορτάζ του CNN, λέγοντας ότι ο Σινουάρ «δεν θέλει μια συμφωνία και δεν έχει κανένα λόγο να επιτύχει μια συμφωνία αυτή τη στιγμή».

«Με πονάει να υπερασπίζομαι τον Νετανιάχου, αλλά την ίδια στιγμή, η τρέχουσα κατάσταση, κατά τη γνώμη μου, δεν εξαρτάται καθόλου από αυτόν», είπε ο Ίνγκρα, σημειώνοντας ότι ο Σινουάρ έχει γίνει «ισχυρότερος».

Από την άλλη πλευρά ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία Κάμαλα Χάρις δήλωσε το Σάββατο ότι ήδη «πάρα πολλοί» άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και ότι μια συμφωνία «πρέπει να γίνει τώρα».

Πηγή: Jerusalem Post