Άλλοι 813 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες από τον κορονοϊό στη Βρετανία. Ο απολογισμός αυτός αυξάνει τη λίστα του θανάτου πάνω από τους 12.000 νεκρούς.
Μετά τους 813 θανάτους που ανακοίνωσε την Τρίτη (14.04.2020) η Βρετανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός 12.142 άνθρωποι.
Μόνο στην Αγγλία, τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν πεθάνει 744 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων (μόνο στην Αγγλία πάντα) στους 11.005 νεκρούς. Οι ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή ήταν από 34 έως 102 ετών. Οι 58 από τους 744 (ηλικίας ανάμεσα σε 38 και 96 χρόνια) δεν ήταν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Στη Σκωτία, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 40 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός να έχει φτάσει στους 615. Επιβεβαιώθηκαν επίσης 291 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να είναι 6.358.
Στην Ουαλία, καταγράφηκαν 19 θάνατοι, με τον συνολικό απολογισμό να είναι 403 νεκροί. Καταγράφηκαν επίσης 238 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να είναι 5.848
Στη Βόρεια Ιρλανδία υπάρχουν 10 νέοι θάνατοι και 134 συνολικά. Υπάρχουν επίσης 85 νέα κρούσματα και 1967 συνολικά.
Σάλος στη Βρετανία με τους «σιωπηλούς θανάτους» του κορονοϊού – Τι κρύβουν
Η ανακοίνωση πως οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη Βρετανία μπορεί να είναι 15% περισσότεροι απ’ όσους ξέρουμε προκάλεσε σοκ. Όχι τόσο μεγάλο όσο η αποκάλυψη πως υπάρχουν ηλικιωμένοι που πεθαίνουν σε γηροκομεία αλλά οι θάνατοί τους δεν δηλώνονται!
Εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας στη Βρετανία εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση των ιδρυμάτων, καταγγέλλοντας πολυάριθμους «σιωπηλούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός και δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους απολογισμούς. Ο απολογισμός που μαθαίνουμε κάθε μέρα από τη Βρετανία αφορά μόνο στους θανάτους στα νοσοκομεία.
Στη Βρετανία η πανδημία έχει προκαλέσει περισσότερους από 12.000 θανάτους στα νοσοκομεία (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό), έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη. Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας δεν υπολογίζουν τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας, μεγαλώνοντας τους φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ηλικιωμένοι ως πρόβατα επί σφαγή
Οι ηλικιωμένοι έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν», κατήγγειλε η βαρόνη Ρος Άλτμαν που προασπίζεται εδώ και δεκαετίες τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Daily Mail, κάνει λόγο για «κρυμμένους σιωπηλούς θανάτους».
Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την πανδημία χθες, Δευτέρα, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απριλίου σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνολικά, σύμφωνα με αυτή την πηγή, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλ. 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.
Οι επαγγελματίες ανησυχούν για τον αριθμό θυμάτων, που έκτοτε έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη, με την ομοσπονδία Care England να κάνει λόγο την περασμένη εβδομάδα για περίπου 1.000 θανάτους.
Διευθυντής μιας διαχειριστικής εταιρίας, ο Ντέιβιντ Μπίαν, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ένα τρίτο του δικτύου οίκων ευγηρίας που διαχειρίζεται η εταιρία του έχει πληγεί, καταγράφοντας τουλάχιστον 300 θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με τον νέο κορονοϊό.
Σε επιστολή που εστάλη χθες στο υπουργείο Υγείας, διάφορες οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση. «Έχουμε επείγουσα ανάγκη διαγνωστικών μέσων και προστατευτικού εξοπλισμού για τους οίκους ευγηρίας», ανέφεραν. Όπως τονίζουν οι ηλικιωμένοι δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο και «είναι αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, τη στιγμή που τις έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία, σχεδόν τα μισά θύματα του ιού βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε μια ομάδα της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics) σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Γαλλία), ποσοστό 42% έως 57% του συνόλου των θανάτων που συνδέονται με τον ιό ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας.
Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ – ΜΠΕ