Θέμα ωρών η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – «Έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε», λέει ο Νετανιάχου σε διάγγελμα

Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει μέσα από μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι είναι καθήκον και δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό και να απαντήσει στο Ιράν.

«Θα απαντήσουμε στις επιθέσεις του Ιράν. Αυτό θα κάνουμε» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου Το Ιράν μάς έστειλε εκατοντάδες πυραύλους σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία» λέει μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στην Ισραηλινή Δημόσια Ραδιοφωνία ότι συντονίζουν τις προετοιμασίες τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα αντίποινα κατά του Ιράν και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Μάλιστα, ο Αμερικανός διοικητής της CENTCOM έφτασε σήμερα στο Ισραήλ για να συντονίσουν τις κινήσεις τους με τον αρχηγό των IDF.

 

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές από τις Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) της χώρας.

Οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζει άμεσα την επίθεση κατά του Ιράν ήρθαν νωρίτερα σήμερα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα. «Νομίζω ότι σήμερα, προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απάντησε με έντονο τρόπο και στον Μακρόν, λέγοντας πως «το Ισραήλ θα νικήσει, είτε μαζί σας είτε χωρίς εσάς – νντοπή σας θα αντηχεί επί μακρόν αφού επιβληθούμε».

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα της επίθεσης της περασμένης Τρίτης, «θα απαντήσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ισχυρότερη από ποτέ».

«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θέλησή μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας από την Τεχεράνη, επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία.

Με πληροφορίες από: Newsit, Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters