Θέμα Ερντογάν θέτει ο Μακρόν στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για τον κορονοϊό

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ, καθώς η ανοχή που επέδειξαν οι Βρυξέλλες έναντι των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκλαμβάνεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ως αδυναμία της ΕΕ.

Αυτό όμως που ξεπέρασε τα όρια της ανοχής από μέρους των Ευρωπαίων ηγετών ήταν οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον γενικότερα των κρατών της Ευρώπης και ειδικότερα κατά της Γαλλίας και του Πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αναφορές οι οποίες έφτασαν μέχρι του σημείου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων κάτι το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και παραβίαση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας- ΕΕ. Ένα θέμα το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της ίδιας της Κομισιόν.

Η ρητορική μίσους από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν και των μελών της τουρκικής Κυβέρνησης προς την ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά τις ισορροπίες.

Διαβάστε ακόμη: Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Στάζουν μίσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι”

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, τα ηνία των κινήσεων εντός της ΕΕ, σπρώχνοντας τα κράτη προς την λήψη καθοριστικών αποφάσεων για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εγείρει θέμα και σήμερα στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την πανδημία του κορονοϊού. Οι αναφορές μάλιστα συγκλίνουν στην πιθανότητα συζήτησης του ζητήματος Τουρκία νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, όπως είχε καθοριστεί ως χρονικό πλαίσιο επανεξέτασης της τουρκικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις 2 Οκτωβρίου.

Σε αυτήν τη φάση, Ελλάδα και Κύπρος δεν θα χρειαστεί να μπουν μπροστά για να δώσουν τη διπλωματική μάχη, καθώς το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Γαλλία. Την ίδια ώρα, αποδυναμώνεται και η γερμανική θέση όπως είχε εκφραστεί στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτή την φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτιμάται ότι δεν θα επιχειρήσει να σταθεί απέναντι στο Γάλλο Πρόεδρο αλλά και σε μια σειρά άλλους ηγέτες κρατών μελών που είναι ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Πηγή: philenews