Θάνατος Αλεξέι Ναβάλνι: «Ο Πούτιν τον σκότωσε», λένε Μπάιντεν και Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «δεν εξεπλάγη» αλλά δήλωσε «εξοργισμένος» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος, όπως είπε, θα μπορούσε να ζήσει με ασφάλεια στην εξορία αλλά επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία. «Αντιστάθηκε με θάρρος απέναντι στη διαφθορά, τη βία και όλα τα άσχημα πράγματα που κάνει η κυβέρνηση του Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του. «Ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι», τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος «δεν γνωρίζει επακριβώς» τι ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή στον Ναβάλνι και αναζητά περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη. «Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στον Ναβάλνι αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατός του ήταν συνέπεια (των πράξεων) του Πούτιν και των φονιάδων του», είπε ο Μπάιντεν.

Aπό την μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι προφανές: τον σκότωσε ο Πούτιν, όπως χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από αυτό το ένα όν. Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει ποιος πεθαίνει, αρκεί να διατηρήσει τη θέση του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να διατηρήσει τίποτα. Ο Πούτιν πρέπει να χάσει τα πάντα και να λογοδοτήσει για όσα έκανε».

«Βαθιά ταραγμένος» ο ΓΓ του NATO

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

«Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος την «βαθιά θλίψη» του, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια «φρικτή» ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Αποκαλυπτικές οι κατηγορίες της Δύσης», λέει η Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters