Τέλος η Wagner από την Ουκρανία – «Οι μαχητές του Πριγκόζιν δεν θα συμμετέχουν πια στις επιχειρήσεις»

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner δεν θα συμμετέχει πλέον στις επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

«Μετά την εξέγερση της Wagner στη Ρωσία το περασμένο σαββατοκύριακο, οι επιπτώσεις για την Ουκρανία ήταν δύο. Πρώτον, αποκαλύφθηκε η αποτυχία της ρωσικής ηγεσίας και δεύτερον, οι μαχητές της Wagner και του Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν θα συμμετέχουν πια στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Μπουντάνοφ στην ουκρανική Pravda. 

«Για άλλη μια φορά ο μύθος της σταθερότητας της ρωσικής ηγεσίας έχει καταστραφεί. Οι ρωσικές Αεροδιαστημικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες κατά την διάρκεια της εξέγερσης», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τους μαχητές της Wagner «την πιο αποτελεσματική ρωσική μονάδα, η οποία μπορούσε να πετύχει τον στόχο της με κάθε κόστος».

Σύμφωνα με αναφορές από Ρώσους αξιωματούχους, ο Πριγκόζιν ωθήθηκε να ξεκινήσει την ανταρσία καθώς ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει ένα συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η Wagner δεν θα συμμετείχε πλέον στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Αυτή ήταν η «κόκκινη γραμμή» του Πριγκόζιν, καθώς αν σταματούσε η συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα σταματούσε και η χρηματοδότηση από το ρωσικό κράτος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες ότι η μισθοφορική οργάνωση ήταν «100% χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία».

Φωτογραφία αρχείου Reuters