Η προμήθεια των drones TB2 Bayraktar απότην Τουρκία θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία στην τεταμένη αντιπαράθεσή της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έγραψαν αναλυτές του Atlantic Council, σε πρόσφατο δημοσίευμα, στο οποίο εκτιμούν ότι «η τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί άμεση στρατιωτική δύναμη, έπεισε το Κρεμλίνο να κάνει συμφωνίες για ειρήνη δύο φορές τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών, η Τουρκία «αδιαφορεί» πλέον για τις αντιδράσεις της Ρωσίας και αυξάνει την συνεργασία της με την Ουκρανία στον αμυντικό τομέα, μέσω της πώλησης των drones. Αυτή η κίνηση περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις ήδη «μπλεγμένες» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που χαρακτηρίζονται από αμοιβαία συνεργασία αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε αντίπαλα «στρατόπεδα».
Οι δύο χώρες έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα στους τομείς κυρίως του τουρισμού και της ενέργειας, στους οποίους συνεργάζονται με επιτυχία. Ενώ η Τουρκία προτίμησε τους ρωσικούς S-400, παρά τις αντιδράσεις του NATO και υποστήριξε την Ρωσία στις διαδικασίες ειρήνης για την Συρία, υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους οι δύο χώρες έχουν αντίπαλα συμφέροντα. Ειδικότερα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ο ανταγωνισμός είναι διαρκής και οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ τους είναι σύνηθες φαινόμενο.
Η Τουρκία είναι αντίθετη με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, καθώς φοβάται την περαιτέρω επέκταση της στην Μαύρη Θάλασσα και τον Νότιο Καύκασο. Γι αυτόν τον λόγο η Άγκυρα υποστηρίζει την είσοδο της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο NATO.
Η παράδοση των TB2 Bayraktar είναι στρατηγική κίνηση της Τουρκίας
Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η παράδοση των drones στην Ουκρανία είναι μία ακόμα στρατηγική κίνηση της Τουρκίας, παρ’όλο που η ίδια αρνείται ότι η πώληση αυτή έχει σχέση με τις εντάσεις στα σύνορα με την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία αντιδρά στην αμυντική αυτή συμμαχία, καθώς γνωρίζει τις ικανότητες των drones TB2 Bayraktar. Χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία εναντίων ρωσικών δυνάμεων τον προηγούμενο χρόνο στη Συρία και την Λιβύη, οπότε η Μόσχα θέλει να αποφύγει να έρθει ξανά αντιμέτωπη με τα καταστροφικά drones.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα τουρκικά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη στον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντάς του ότι υποκινούν την στρατιωτική ανάπτυξη των ουκρανικών στρατευμάτων εναντίον της Ρωσίας. Με την σειρά του ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η παράδοση θα συνεχιστεί, αλλά η Τουρκία είναι διαθέσιμη να «παίξει τον ρόλο» διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε.
Ο ρόλος της Τουρκίας ως στρατιωτική αλλά και διπλωματική δύναμη απέναντι στην Ρωσία είναι προς όφελος του NATO, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ρωσική εχθρότητα προς την Δύση. Σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών, η καλύτερη απόφαση για τις ΗΠΑ και το NATO είναι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την δύναμη και την εμπειρία της Τουρκίας στο να αντιμετωπίζει την Ρωσία.
Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου