TB2 Bayraktar: Μετά τα Rafale, η Σερβία θέλει να αγοράσει «άμεσα» drones από την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar από την Τουρκία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Avia Pro.

Οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να αγοράσουν μια μεγάλη παρτίδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 Bayraktar από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την αγορά 12 επιθετικών drones.

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι το Βελιγράδι δεν σκέφτηκε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Ρωσία, με την οποία έχει στενούς δεσμούς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προμηθεύσει «επειγόντως» τα επιθετικά drones.

Ποια ακριβώς είναι η επείγουσα ανάγκη για την προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ακόμη άγνωστη, ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πιθανή σύγκρουση με το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο οι σχέσεις είναι τεταμένες.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Σερβία θα αποκτούσε επίσης μια παρτίδα 12 γαλλικών μαχητικών Rafale, τις οποίες πληροφορίες για αυτό το θέμα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Σέρβος ηγέτης.

Η απόκτηση νέων πολεμικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να εκσυγχρονίσει τον στόλο του που αποτελείται από MiG-21 και MiG-29 καθώς και 30 παλιά γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Soko J-22 Orao και Soko G-4 Super Galeb.

Τα τουρκικής κατασκευής TB2 Bayraktar έχουν «αποδείξει την αξία τους» στα πεδία της μάχης, με πιο πρόσφατες τις επιτυχίες τους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Έτσι, το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχει αυξηθεί.