Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί με την Τουρκία λόγω των πωλήσεων μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar στην Αιθιοπία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει τα οπλικά αυτά συστήματα εναντίον των ανταρτών του Τιγκράι Η Ουάσιγκτον έχει «βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες σχετικά με αυτές τις προμήθειες, διότι μπορεί να αντιβαίνουν τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για πσραδόσεις όπλων στην Αιθιοπία» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών του Τιγκράι (TPLF), έχει προκαλέσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες αμάχων και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο αρμόδιος απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν «παρουσίασε αναφορές σχετικά με τη χρήση drones τύπου TB2 Bayraktar στην Αιθιοπία που είχε ως αποτέλεσμα τραυματίες αμάχους», ενώ πρόσφατα Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά της για αυτό το ζήτημα.
Η Τουρκία αδιαφορεί πλήρως για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ
Ωστόσο, όπως φαίνεται η Άγκυρα έχει απορρίψει την κριτική ότι «παίζει» αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Αφρική και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές στην Αιθιοπία για να «βοηθήσει» τις διαπραγματεύσεις. Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια ανεξάρτητη έρευνα για παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Αιθιοπία, μια κίνηση που αντιτίθεται σθεναρά από την κυβέρνησή τους.
Οι δυνάμεις των ανταρτών δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αποσύρονται από ορισμένες βόρειες περιοχές μετά τις κυβερνητικές προόδους και, σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ, ζήτησαν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για drones και άλλα εχθρικά αεροσκάφη πάνω από το Τιγκράι. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε τον Μάιο τις εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών προς τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας.
Τον Σεπτέμβριο, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται, έστω και έμμεσα, σε πολιτικές που απειλούν τη σταθερότητα, επεκτείνουν την κρίση ή διαταράσσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία, αν και δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προς το παρόν για τέτοια δράση κατά της Τουρκίας.
Η τουρκική «επέκταση»
Υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό σε αρκετές χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας, όπου έχει στρατιωτική βάση Τον Οκτώβριο, ένας εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Αιθιοπία «είναι ελεύθερη» να προμηθεύεται drones από οπουδήποτε. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι ήδη τεταμένες, μετά την αγορά της Τουρκίας των ρωσικών S-400 και την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας.
Με πληροφορίες από: Duvar / Φωτογραφία αρχείου