Αυτοκίνητο έπεσε την Κυριακή πάνω σε επτά αλλοδαπούς ποδηλάτες, στους οποίους στη συνέχεια επιτέθηκαν ένοπλοι άνδρες στην επαρχία Νανγκάρα, 150 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ντουσαμπέ.
Δύο Αμερικανοί, ένας Ελβετός και ένας Ολλανδός σκοτώθηκαν. Ένας Ελβετός και ένας Ολλανδός έχουν τραυματιστεί και ένας Γάλλος τουρίστας είναι σώος.
Αφού αρχικά έκαναν λόγο για τροχαίο δυστύχημα οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι οι φερόμενοι δράστες «είχαν μαχαίρια και πυροβόλα όπλα» και ότι ένας από τους τουρίστες είχε τραυματιστεί από μαχαίρι.
Αμέσως το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τους φερόμενους δράστες να δηλώνουν ότι έχουν «την άδεια του Αλλάχ» να σκοτώνουν «άπιστους».
Σε αυτό το βίντεο εμφανίζονται πέντε νεαροί άντρες καθισμένοι κάτω από ένα δέντρο και πίσω τους η σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Καταγγέλλουν «την κατοχή» του Τατζικιστάν, χαρακτηρίζοντας τις αρχές της χώρας «προδότες που πούλησαν την πίστη τους».
Οι πέντε αυτοί άνδρες μοιάζουν με αυτούς που απεικονίζονται στις φωτογραφίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Τατζικιστάν. Σύμφωνα με το υπουργείο, τέσσερις εξ αυτών έχουν σκοτωθεί, ενώ ο πέμπτος έχει συλληφθεί.
Πάντως το υπουργείο απέρριψε την ανάληψη της ευθύνης από το ΙΚ και ανακοίνωσε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Κόμμα Ισλαμικής Αναγέννησης του Τατζικιστάν, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το 2015, μια απόφαση που επέκρινε η Δύση που θεωρεί το κόμμα μετριοπαθές.
Η ομάδα των δραστών «ενήργησε έπειτα από οδηγίες» του Νοσιρχούτζι Ουμπαϊντόφ, «ενός ενεργού μέλους» του κόμματος αυτού, ανέφερε το υπουργείου, τονίζοντας ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά την ομολογία του 33χρονου Χουσεΐν Αμπντουσαμαντόφ, ενός άλλου «ενεργού μέλους» του κόμματος.
Το Κόμμα Ισλαμικής Αναγέννησης από την πλευρά του απέρριψε τις «αβάσιμες και παράλογες» κατηγορίες, ενώ κατήγγειλε ένα «ειδεχθές και παράλογο» έγκλημα.
Βάσει της ομολογίας του ο Αμπντουσαμαντόφ, παρακολούθησε στο Ιράν «ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση με στόχο να προβεί σε ενέργειες δολιοφθοράς».
Για τον σκοπό αυτό «μετέβη τέσσερις φορές στις (ιρανικές) πόλεις Κομ και Μαζαντάρ από το 2014 ως το 2015», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τατζικιστάν.
Το Ιράν από την πλευρά του αρνήθηκε «κάθε σχέση με αυτή την τρομοκρατική επίθεση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Time