Ταλιμπάν: Σκότωσαν εργαζόμενους που επιχειρούσαν άρση ναρκών

Μέλη των Ταλιμπάν σκότωσαν τουλάχιστον δέκα και τραυμάτισαν άλλους 14 εργαζόμενους οργάνωσης στην οποία έχει ανατεθεί η άρση ναρκοπεδίων στη διάρκεια επίθεσης που διέπραξαν στην επαρχία Μπαγλάν, στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της εμπόλεμης χώρας.

«Ταλιμπάν εισέβαλαν σε οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με επιχειρήσεις άρσης ναρκών (…) κι άρχισαν να πυροβολούν τους πάντες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τάρικ Αριάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Μπαγλάν, ο Τζαουίντ Μπασάρατ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αιματηρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι δράστες είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες, διευκρίνισε. Στόχος της επίθεσης ήταν η οργάνωση Halo Trust.

Το Αφγανιστάν συγκαταλέγεται στις πλέον ναρκοθετημένες χώρες του κόσμου έπειτα από δεκαετίες πολέμου.

Τους τελευταίους μήνες, η επαρχία Μπαγλάν έχει γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, ενίοτε καθημερινών σε τομείς της, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και μέλη των Ταλιμπάν.

Η βία δεν παύει να κλιμακώνεται στο Αφγανιστάν από την 1η Μαΐου, όταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO άρχισαν επίσημα την τελευταία φάση της απόσυρσής τους, την οποία διέταξε τον Απρίλιο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι Ταλιμπάν επωφελούνται, προσπαθούν να αποσπάσουν κι άλλα εδάφη.

Στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες, νάρκες και βόμβες τοποθετούνται συχνά στην άκρη δρόμων από αντάρτες. Αν και έχουν στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις, πολύ συχνά σκοτώνουν ή τραυματίζουν άμαχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μάχες εκτυλίσσονται σε 26 από τις 34 επαρχίες της χώρας.

Κατά τον ιστότοπο της Halo Trust, η οργάνωση απασχολεί 2.600 εργαζόμενους στο Αφγανιστάν, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αφγανούς.

Οργανισμοί αρωγής και ΜΚΟ έχουν γίνει επανειλημμένα στόχοι επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση INSO, το 2020 καταγράφηκαν 180 επεισόδια αυτής της φύσης, στα οποία σκοτώθηκαν 14 εργαζόμενοι, τραυματίστηκαν 27 και απήχθησαν 42.

Πηγή: AFP / Reuters / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ