Ταλιμπάν: Ο ΟΗΕ τους κατηγορεί για τις δολοφονίες 72 πρώην στρατιωτικών

Περισσότεροι από 100 Αφγανοί, πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλοι, έχουν δολοφονηθεί από τον Αύγουστο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Oι περισσότεροι από τα χέρια της σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία στρατολογεί αγόρια στρατιώτες και καταστέλλει τα δικαιώματα των γυναικών, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη. Η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα Αλ-Νασίφ, εξήγησε ότι ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 ύποπτα μέλη του Ισλαμικού Κράτους της Επαρχίας Χορασάν, ενός ιδεολογικού εχθρού των Ταλιμπάν, που δολοφονήθηκαν δια αποκεφαλισμού ή απαγχονισμού.

Τουλάχιστον οκτώ αφγανοί ακτιβιστές και δύο δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Αύγουστο, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει 59 αυθαίρετες κρατήσεις και απειλές στις τάξεις τους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η ίδια στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. «Η ασφάλεια των αφγανών δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων , κυρίως των γυναικών επαγγελματιών νομικών,  είναι ζήτημα ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχω θορυβηθεί από τις συνεχείς πληροφορίες που κάνουν λόγο για εξωδικαστικές εκτελέσεις σε όλη τη χώρα, παρά την γενική αμνηστία που ανακοινώθηκε από τους Ταλιμπάν μετά τις 15 Αυγούστου», σημείωσε η Αλ-Νασίφ.

Όπως εξήγησε, στο διάστημα από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεχτεί «αξιόπιστες καταγγελίες που μιλούν για 100 εκτελέσεις πρώην μελών των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και άλλων προσώπων που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση της χώρας, από τις οποίες τουλάχιστον οι 72 αποδίδονται στους Ταλιμπάν. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις τα πτώματα είχαν εκτεθεί σε δημόσια θέα». Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είχαν δηλώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου «ανήσυχοι» για τις «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» που αποκαλύφθηκαν από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχαν ζητήσει την άμεση διενέργεια έρευνας. Αλλά οι Ταλιμπάν είχαν απορρίψεις τις αιτιάσεις τους χαρακτηρίζοντάς τες «άδικες».

«Ζωή ή θάνατος»

«Ο αφγανικός λαός είναι αντιμέτωπος σήμερα με μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις των κυρώσεων και το πάγωμα των αποθεματικών. Θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει το Αφγανιστάν στο μέλλον», πρόσθεσε η Αλ Νασίφ, προειδοποιώντας την διεθνή κοινότητα ότι «οι πολιτικές επιλογές της είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου» για τους Αφγανούς.

Οι σημερινοί αρχηγοί των Ταλιμπάν επιθυμούν να αποκτήσουν τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας και γι’ αυτό έχουν δεσμευτεί ότι το καθεστώς τους θα είναι διαφορετικό. Στις 3 Δεκεμβρίου ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν ζήτησε από την κυβέρνηση, με διάταγμά του, να «λάβει σοβαρά μέτρα για να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών» στο Αφγανιστάν κυρίως σε ό,τι αφορά τους υποχρεωτικούς γάμους χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο δικαίωμα στην εργασία ή στην εκπαίδευση. Η Αλ-Νασίφ χαρακτήρισε «σημαντική ένδειξη» το διάταγμα αυτό, αλλά μια ένδειξη «η οποία αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / Reuters | Φωτογραφία Reuters