Ταϊβάν: 36 κινεζικά αεροσκάφη παραβίασαν την ADIZ για αεροναυτικές ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο Shandong

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως εντόπισε 37 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας γύρω από τη νήσο, κινούμενα προς τον δυτικό Ειρηνικό, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στο νότιο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας (ADIZ) της χώρας, για να συνεργαστούν με το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong κλάσης Type 002 κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Ταϊβάν ανέφερε πως στα «37 κινεζικά αεροσκάφη» που εντοπίστηκαν συγκαταλέγονταν μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-16,  βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου H-6, αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ τύπου KJ-500 αλλά και drones. Τα 36 από τα 37 αεροσκάφη πέρασαν τη διάμεση γραμμή η οποία χωρίζει το στενό της Ταϊβάν, πλάτους 180 χιλιομέτρων, ανάμεσα στο νησί και στην ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αεροσκάφη αυτά κατευθύνονταν στον δυτικό Ειρηνικό όπου βρίσκεται και το κινεζικό αεροπλανοφόρο , «στο πλαίσιο θαλάσσιων και αεροπορικών γυμνασίων». Σημειώνεται πως το αεροπλανοφόρο Shandong κλάσης Type 002 έχει σχεδιαστεί με βάση το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει έως και 36 πτητικά μέσα, εκ των οποίων 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου J-15 και και 12 ελικόπτερα τύπου Z-18 και Z-9. Έχει πλήρες εκτόπισμα 70.000 τόνους, μήκος 305 μέτρα και την ικανότητα να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 31 κόμβων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την επανένωση της νήσου, που έχει χωριστή κυβέρνηση, με την ηπειρωτική χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχει κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην Ταϊπέι, διπλωματική και στρατιωτική, και τον Μάιο οργάνωσε μεγάλης κλίμακας γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «επικίνδυνο αυτονομιστή».

Αυτή που η Ταϊβάν θεωρεί παραβίαση του εναέριου χώρου της από τα κινεζικά μαχητικά ακολουθεί την ανακοίνωση της Ιαπωνίας μια ημέρα νωρίτερα πως τέσσερα σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους το νέο αεροπλανοφόρο Shandong, πλέουν κάπου 520 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το νησί Μιγιάκο και ότι παρατηρήθηκαν απονηώσεις και προσνηώσεις μαχητικών και ελικοπτέρων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters