«Τα έχει πάρει» η Ιαπωνία με την βάση του αμερικανικού στρατού στην Οκινάουα

Η Ιαπωνία προέτρεψε τον αμερικανικό στρατό να ελέγξει ένα «ξέσπασμα» μολύνσεων από τον Covid-19 μέσα σε μια βάση του Σώματος Πεζοναυτών στην Οκινάουα. Το Τόκιο έχει παραπονεθεί προηγουμένως ότι οι αμερικανικοί κανόνες για τεστ κορονοϊού δεν συνάδουν με τους κανόνες στην Ιαπωνία.

«Ζητήσαμε από την αμερικανική πλευρά να εφαρμόσει διεξοδικά τα μέγιστα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων», δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο. Η δήλωση ήρθε αφότου 227 άτομα που σταθμεύουν στο Camp Hansen, μια βάση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στην επαρχία Οκινάουα, βρέθηκαν θετικοί στον Covid, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ματσούνο, οι αμερικανικές δυνάμεις εξήγησαν ότι πραγματοποιούσαν τεστ κορονοϊού στα στρατεύματά τους την πέμπτη ημέρα μετά την άφιξή τους στην Ιαπωνία, επειδή είχαν ήδη εμβολιαστεί και δεν θα έφευγαν από τη βάση μέχρι την άρση των περιορισμών στην κίνησή τους. Ωστόσο, οι ιαπωνικοί κανονισμοί απαιτούν όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε έλεγχο εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας υποστήριξε επίσης ότι η διοίκηση του στρατεύματος άφηνε τους στρατιώτες να κινούνται ελεύθερα, αψηφόντας τους κανόνες στην Ιαπωνία για καραντίνα.

Σύμφωνα με πηγές, μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να «σκληρύνει» τα μέτρα στις βάσεις του στην Ιαπωνία, όπως την επέκταση του χρόνου παραμονής σε καραντίνα.

Με πληροφορίες από: RT News / Φωτογραφία αρχείου Reuters