Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ).
Κύριο επιχείρημα του αρθρογράφου της SZ είναι πως «Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση».
Στο ίδιο άρθρο οι Ελληνικές και Κυπριακές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες χαρακτηρίζονται «μαξιμαλιστικές», αντικατοπτρίζοντας έτσι την άποψη πολλών παραγόντων και «παικτών» στο Βερολίνο.
Στην ιδιότυπη ισορροπία όμως που επιχειρεί να πετύχει η Γερμανία, η SZ τονίζει πως η Άγκυρα δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή, ιδίως «όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του».
Επισημαίνεται δε πως «αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα».
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η DW, η SZ σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία», αναφέρει:
«Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία; Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
«Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη» καταλήγει το άρθρο της SZ.
Πηγή: Με πληροφορίες από DW