Σύροι κατηγορούν τη Ρωσία ότι το 2019 έπληξε σκοπίμως νοσοκομείο στην Ιντλίμπ

Συρία - Ρωσία

Ένας Σύρος και μια οργάνωση αρωγής κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο βομβαρδίζοντας σκοπίμως ένα νοσοκομείο στη βόρεια Συρία το 2019 με μια νέα προσφυγή που υποβλήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

H Ρωσία, η οποία επενέβη στρατιωτικά στη σύγκρουση στη Συρία το 2015 για να ενισχύσει τις δυνάμεις του συμμάχου της, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει κατηγορηθεί από τους ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία, αλλά δεν έχει αντιμετωπίσει διεθνές δικαστήριο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη Συρία.

Η νέα καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε χθες 1η Μαΐου, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και κατηγορεί την ρωσική πολεμική αεροπορία ότι σκότωσε δύο αμάχους σε μια σειρά από αεροπορικά πλήγματα στο νοσοκομείο Καφρ Νόμπολ, στην επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας στις 5 Μαΐου του 2019.

Υποβλήθηκε στην επιτροπή από τον εξάδελφο των θυμάτων και από την ΜΚΟ «Hand in Hand for Aid and Development», μια ανθρωπιστική οργάνωση που υποστηρίζει το νοσοκομείο, το οποίο βρισκόταν σε εδάφη που είχαν καταλάβει οι ένοπλες οργανώσεις οι οποίες ήταν αντίπαλες του Άσαντ.

Η καταγγελία βασίζεται σε βίντεο, σε μαρτυρίες αυτοπτών και σε ηχογραφήσεις, περιλαμβανομένης συνομιλίας μεταξύ ενός Ρώσου πιλότου και του ελέγχου εδάφους για την ρίψη πυρομαχικών.

«Οι Σύροι προσφεύγουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να μας αποδώσει έναν βαθμό επανόρθωσης με το να αναγνωρίσει την αλήθεια αυτής της βάρβαρης επίθεσης και τον πόνο που προκάλεσε», δήλωσε ο Φάντι αλ-Νταΐρι, διευθυντής της μκο «Hand in Hand».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, είναι ένα σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που επιτηρεί το καθεστώς των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων στον κόσμο και μπορεί να δεχθεί καταγγελίες από κράτη και από πολίτες για φερόμενες ως παραβιάσεις.

Οι καταγγελίες πολιτών μπορεί να οδηγήσουν στην καταβολή αποζημίωσης, σε έρευνες ή σε άλλα μέτρα.

Ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τόσο τη Συρία όσο και τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου εντός της Συρίας επί σειρά ετών, καμία χώρα δεν έχει ενταχθεί στο Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και έτσι είναι σπάνιες οι ευκαιρίες για λογοδοσία.

Η Ρωσία υπέγραψε το Πρώτο Προαιρετικό Πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα το 1991, γεγονός που σημαίνει ότι αποδέχεται την ικανότητα της Επιτροπής να εξετάζει καταγγελίες πολιτών εις βάρος της.

Το 2019, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ –ένα ξεχωριστό σώμα– αποφάνθηκε ότι τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία, περιλαμβανομένου του νοσοκομείο Καφρ Νόμπολ, υποδηλώνουν «σθεναρά» ότι «οι σχετιζόμενες με την κυβέρνηση δυνάμεις που εξαπολύουν αυτά τα πλήγματα ευθύνονται, τουλάχιστον μερικώς, αν όχι απολύτως, για τον βομβαρδισμό ιατρικών εγκαταστάσεων».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ