Ο γιός του Ιμάμη, Σερίφ Δαμάδογλου σε δηλώσεις του στο βρετανικό πρακτορείο ειπε οτι μέχρι σήμερα έχουν ταφεί 400 νεκροί οι οποίοι έχουν ταφεί στο χωριό Σιδηρώ.
Εξήγησε οτι έρχονται στη Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή αλλα δυστυχώς ειναι άτυχοι. Η πλειονότητα των νεκρών ειναι Σύριοι.
Αρκετές φορές, όπως καταγγέλλουν είναι μοιραίες οι συνέπειες για τους σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν είτε να διασχίσουν κολυμπώντας τον ποταμό του Εβρου ή να πλεύσουν με βάρκες προς την Ελλάδα, ώστε να βρουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι περισσότεροι έχουν ταξιδέψει πεζοί στους σκονισμένους χωματόδρομους της Τουρκίας για να βρουν διέξοδο από τη θάλασσα ή το ποτάμι για την Ελλάδα.
Οσοι έχουν χρήματα πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη και αναζητούν τρόπους να «περάσουν» στην Ελλάδα.
Κάθε μέρα περνούν τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία 7.000 πρόσφυγες.
Οι δουλέμποροι που αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα, τούς βάζουν συνήθως σε πλαστικές βάρκες ή φουσκωτά και τους σπρώχνουν από τις τουρκικές όχθες του Εβρου προκειμένου να διασχίσουν το ποτάμι, που σε ορισμένα σημεία το πλάτος του φθάνει το ένα χιλιόμετρο.
Η οικογένεια της Σάλουα Αλ Ράxο έφυγε από τη Συρία πριν από έξι μήνες και περιγράφει τον τρόμο που έζησε όταν φθάνοντας με την βάρκα στην ελληνική όχθη του Εβρου οι αστυνομικοί τους έσπρωξαν πίσω προς την τουρκική πλευρά.
«Επιασα το χέρι του αστυνομικού , αλλά με χτύπησε και με έσπρωξε μακριά» λέει η Σάλουα.
«Μια άλλη γυναίκα έχασε τα γυαλιά της. Δεν μπορώ να δω χωρίς αυτά, φώναζε αλλά οι αστυνομικοί άρχισαν να την χτυπούν και ο γιος της ρώταγε: Γιατί χτυπάτε τη μητέρα μου; Είναι γριά γυναίκα. Τότε ο αστυνομικός έβαλε το όπλο στο κεφάλι του και φώναξε; Σκάσε. Μετά μας έσπρωξαν μέσα στα νερά» καταγγέλλει η ίδια.
«Τίποτα σαν και αυτό δεν έχει συμβεί μετά την Επιχείρηση Ασπίδα , καθώς τώρα υπάρχει ισχυρή παρουσία στις όχθες του ποταμού και αν κινδυνεύσουν άνθρωποι προστρέχουμε σε βοήθεια» δήλωσε στο BBC ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος, Μανόλης Κατριαδάκης.
Η Επιχείρηση Ασπίδα τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την ολοκλήρωση του φράχτη, γεγονός που έστρεψε τους πρόσφυγες από τη Συρία που φθάνουν στην Τουρκία να στραφούν προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με κύριο προορισμό τη Λέσβο.
Οπως σημειώνει το BBC, αν υπάρχουν χρήματα και ευρωπαϊκό διαβατήριο είναι ένα σύντομο και ευχάριστο ταξίδι στο Αιγαίο εάν όχι είναι ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και μερικές φορές χωρίς επιστροφή.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμπίντ Χασάς, Σύρος που ζει στην Αθήνα εδώ και 12 χρόνια κλήθηκε από το λιμεναρχείο της Λέσβου για να παραλάβει τις σορούς και τα πράγματα, του αδελφού του Ομάρ, της νύφης του και των τριών ανιψιών του, που πνίγηκαν.
Η σορός του μικρότερου παιδιού, της δίχρονης Φατμά δεν βρέθηκε, πουθενά.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγελίες 40 περιστατικών με σύρους πρόσφυγες που σπρώχτηκαν πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές στον Εβρο και το Αιγαίο.
Ωστόσο, οι λιμενικοί αρνούνται τις κατηγορίες.
«Είναι ένα μεγάλο ψέμα» λέει ο Βασίλης Λυρόπουλος.
«Γνωρίζουν τους κινδύνους και σκόπιμα ανατρέπουν τις βάρκες όταν βλέπουν τα σκάφη του λιμενικού που περιπολούν, ώστε να αναγκασθεί η ακτοφυλακή να παρέμβει και να τους μεταφέρει με ασφάλεια στη Λέσβο».
Περισσότεροι από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το BBC και μόνο σε δύο εγκρίθηκε πολιτικό άσυλο, ποσοστό κάτω από 1%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία είναι 90%.
Το Βρετανικού Πρακτορείου καταλήγει με το φόβο που προκαλεί στους πρόσφυγες η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Περιγραφεί την ζωή της Αλ Ραχο και της 17χρονης κόρης της που φοράνε ‘δυτικά’ ρουχα και μακιγιάζ γιατι φουβούνται μηπως και δεχθούν κάποια επίθεση απο την χρυσή Αυγή. Η Αλ – Ράχο δήλωσε στο Βρετανικό Πρακτορείο οτι πέταξε το παραδοσιακό χιτζάμπ αλλαξε το χρώμα των μαλλιών της για να φαίνεται οτι ειναι Ευρωπαία και οχι Αραβικής καταγωγής.
Το ρεπορτάζ του BBC τονίζει οτι η Χρυσή Αυγή – που ειναι εναντίον των μεταναστών όπως γράφει – ειναι στην τρίτη θέση.
Τέλος αναφέρεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα κατι που όπως γράφει αφήνει πολύ λίγο χρόνο για ν’ασχοληθούν οι Ελληνες με την Συρια και τους πρόσφυγες.
Με βρετανική ειρωνεία καταλήγει το άρθρο αναφέροντας οτι ενώ οι Έλληνες δεν θέλουν τους Σύρους ουτε και οι Σύριοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αλλα αφου έφτασαν μέχρι εδώ δεν έχουν άλλες επιλογές…