Η Βρετανία ειναι έτοιμη να βομβαρδίσει τη Συρία. Οι φήμες μεγαλώνουν μερα με τη μέρα.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει πληροφορίες ότι βρετανικά αεροπλάνα της RAF στο Ιράκ ειναι οπλισμένα με αέρος-αέρος βλήματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
Ένας εκπρόσωπος από το Υπουργείο Εξωτερικών και της Κοινοπολιτείας, δήλωσε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ακόλουθος Άμυνας μας στη Μόσχα συναντήθηκε με τον ρωσο υπουργό Άμυνας στις 11 Οκτωβρίου. Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις για ανακριβείς αναφορές στον Τύπο σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής της RAF στο Ιράκ. Ο Ακόλουθος Άμυνας επανέλαβε τις ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία, μεταξύ άλλων την στόχευση νόμιμων ομάδων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αμάχων να χάνει τη ζωή του.»
Οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας σταθερά επιδεινώνονται, και οι πληροφορίες που δημοσιεύσαν πολλά βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι πιλότοι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εχουν πάρει το “πράσινο φως” για να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη όταν πετούν σε αποστολές στη Συρία και το Ιράκ! Αν βέβαια θεωρήσουν ότι απειλούνται από τους Ρώσους.
Σύμφωνα με τα δημοσιέυματα πριν την διάψευση του υπουργείου οι πιλότοι της RAF έχουν λάβει οδηγίες να αποφεύγουν την επαφή με ρωσικά αεροσκάφη κατά τη συμμετοχή σ΄ αυτές τις αποστολές αλλά τα αεροσκάφη τους είναι οπλισμένα και με βλήματα αέρος-αέρος για να “υπερασπιστούν τον εαυτό τους αν χρειαστεί”. Τα δημοσιεύματα (Sunday Times) στηρίζονται σε ανώνυμες πηγές του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Τα αεροσκάφη στα οποία αναφέρονται οι πληροφορίες είναι τα αξιόπιστα αλλά παλαιά πλέον Tornado,τα οποία είναι μάλλον δύσκολο να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη Συρία. Συνεπώς οι διαρροές και οι “απειλές” είναι όντως μάλλον “κούφιες”. Οι ίδιες ανώνυμες πηγές που μίλησαν στην βρετανική εφημερίδα Sunday Times παραδέχονται ότι μια κατάρριψη μπορεί να φέρει τα “πάνω -κάτω” στην περιοχή και να οδηγήσει σ΄ έναν απρόβλπετης εξέλιξης πόλεμο.
Τα αεροσκάφη αυτά απογειώνονται συνήθως από την Κύπρο.
Ωστόσο αυτο που ειναι πραγματικότητα ειναι το γεγονός οτι το Βρετανικό κοινοβούλιο ειναι σε αναμονή να ψηφίσει για το αν θα επέμβει η Βρετανία στη Συρία ή οχι.
Για τέταρτη φορά από το 2010, το βρετανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πιθανή ψηφοφορία για παρέμβαση στη Μέση Ανατολή. Για πολλούς, αυτό απέχει πολύ από την τελική απόφαση. Η βρετανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την επέκταση των βομβιστικών επιθέσων της απο το Ιράκ στη Συρία και να ενώσει τις δυνάμεις της με τους Γάλλους που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου.
Η ψηφοφορία δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο βρετανός Πρωθυπουργός, εχει αναμφισβήτητα χάσει την αξιοπιστία του, όταν έχασε την ψηφοφορία για παρέμβαση το 2013, μετά τις επιθέσεις χημικών στη Συρία όπου ειχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.400 Σύριοι. Τότε έχασε γιατι 30 βουλευτές του δικού του κόμματος και ένας απο το Εργατικό κόμμα δεν τον υποστήριξαν. Ειναι σαφές ότι ο Κάμερον δεν θα ζητήσει έγκριση, εκτός αν ειναι σίγουρο ότι θα κερδίσει. Δύο ήττες θα ήταν αδιανόητες.
Ο νέος πρόεδρος των Εργατικών Jeremy Corbyn είναι σθεναρά κατά του πολέμου. Μέλη του Εργατικού κόμματος ψήφισαν τον Σεπτέμβριο οτι θα υποστηρίξουν στρατιωτική δράση μόνο αν υπήρχε εξουσιοδότηση απο Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Εργατικό κόμμα έχει ήδη δηλώσει, σε δημοσίευμα της Guardian, ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την αεροπορικές επιδρομές της RAF κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Isis), στη Συρία, χωρίς την υποστήριξη του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτό κατά νου, πάνω από 50 βουλευτές είχαν ενημερωθεί απο τον Υπουργό Άμυνας για τα στρατιωτικά σχέδια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρειάζονται περίπου 35 βουλευτές απο το Εργατικό κόμμα να ψηφίσουν υπέρ για να αντισταθμήσουν αυτους που πιθανό θα ψηφίσουν κατά απο τους Συντηρητικούς.
Κατ ‘ιδίαν, υπουργοί και αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι απο μόνη της μια εναέρια επέμβαση δείχνει αδυναμία. Που ειναι οι χερσαίες δυνάμεις που θα υποστηρίζουν τα βρετανικά αεροπλάνα; Κάποιοι λένε οτι οι αεροπορικές επιδρομές θα ειναι απλα μια βοήθεια στον Άσαντ να ξεφορτωθει το Ισλαμικό Κράτος ενώ ταυτόχρονα οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας στη Δύση. Επιπλέον, δεδομένου οτι το Ισλαμικό Κράτος ακόμη δεν εχει εξαθλιωθεί, μετά από 7.000 αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής από το συνασπισμό, είναι σαφές ότι η οργάνωση έχει προσαρμοστεί αποτελεσματικά στους βομβαρδισμούς.
Εξάλλου ειναι και η καχυποψία της Δύσης για τους στόχους που πλήττουν τα ρωσικά μαχητικά στη Συρία. Η Μόσχα μέσω του ίδιου του Πούτιν έχει καλέσει τη Δύση σε συνεργασία. Ο Ρώσος πρόεδρος έφθασε στο σημείο την Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη να ζητήσει από τους δυτικούς να δώσουν εκείνοι στόχους που πρέπει να βομβαρδιστούν στη Συρία.
Είναι προφανές ότι αυτό που απασχολεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πλέον είναι η επομενη μέρα της Συρίας η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη Μέση Ανατολή. Είτε η Βρετανία βόμβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος ειτε οχι, θα εχει αποτύχει στη Συρία. Οι βόμβες μπορεί να χτυπήσουν όλους τους στόχους τους, αλλά ο στόχος δεν θα εχει επιτευχθεί.
Πηγη – AlArabiya, The Guardian, Sunday Times
Μετάφραση – Απόδοση – OnAlert