Συρία: Τι γίνεται στην πόλη Κομπάνι σε χάρτες

Η πόλη Κομπάνι ειναι πλέον η μοναδική πόλη κατά μήκος των συνόρων της Συρίας που παραμένει στον έλεγχο των Κούρδων.

Αν δείτε τον παραπάνω χάρτη θα καταλάβετε οτι ειναι απομονομένη απο το υπόλοιπο της χώρας.
Οι Κούρδοι της Συρίας σχεδόν ενα μήνα τώρα μαχόνται κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλα ειναι στην Κομπάνι που η μάχη εχει πλέον φτάσει ενα κρίσιμο σημείο.
Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη η Κομπάνι ειναι η μικρή κίτρινη κηλίδα, στο σημείο που ο Ευφράτης διασχίζει την Συρία.

Εδω και δυο χρόνια η Κομπάνι περιβάλλεται στις 3 πλευρές απο ισλαμιστές μαχητές, αλλα δεν εχει παραδωθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Η πόλη, που πριν απο τον συριακό εμφύλιο ειχε ως επι το πλείστον 400.000 κουρδους κατοικους, τώρα βλέπει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να φτάνουν όλο και πιο κοντά. Αν πέσει η Κομπάνι το Ισλαμικό Κράτος θα εχει υπο τον έλεγχο του μια σημαντική λωριδα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Οι πρόσφατες νίκες του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή δείχνουν την στρατιωτική του ισχύ αλλού. Εδω και χρόνια οι κούρδοι μαχητές διατηρούν την Κομπάνι και τα γύρω χωριά σ’ενα θύλακα που ελεγχεται κυρίως απο το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά το γεγονός οτι το Ισλαμικό Κράτος εχει πλέον αποκτήσει Αμερικανικό βαρύ οπλισμο και τάνκς απο το Ιράκ, του εχει επιτρέψει να χτυπήσει του Κούρδους εκει που τόσα χρονια δεν ειχε την ικανότητα να το κάνει.

Βέβαια εαν πέσει η Κομπάνι, ο επομενος στόχος του Ισλαμικού Κράτους θα ειναι η Βαγδάτη. Εαν πέσει η Βαγδάτη στα χέρια των τζιχαντιστών, αυτος ο πόλεμος ξαφνικα πέρνει άλλες διαστάσεις. …

Επιμέλεια: Onalert