Συρία: Συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για τον οδικό χάρτη της Μανμπίζ

 Οι Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο για τη Συριακή πόλη Μανμπίζ σε συνάντηση στη Στουτγάρδη αυτή την εβδομάδα και αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στους ηγέτες των χωρών πριν από τις περαιτέρω συνομιλίες, ανέφεραν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την Πέμπτη.

Η συνάντηση μεταξύ των Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων και της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των Η.Π.Α. στην Ευρώπη, η οποία επιβλέπει τις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη.

Προηγουμένως, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Γκεόργκι Χούλουι Ακάρ και ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, Γεν. Κέρτις Σκαπαρότι, συζήτησαν την Τετάρτη για τον οδικό χάρτη Τουρκίας-ΗΠΑ μέσω τηλεφώνου.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι Ακάρ και Σκαπαρότι εξέτασαν επίσης την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας και τα ζητήματα ασφαλείας στον οδικό χάρτη που επικεντρώνεται στο Μανμπίζ.

Ο οδικός χάρτης για την Μανμπίζ ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Η συμφωνία επικεντρώνεται στην απόσυρση των Κουρδικών Δυνάμεων του YPG από τη πόλη στην Βόρεια Συρία που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ευφράτη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Εάν το μοντέλο αποδειχθεί επιτυχές, η Τουρκία θα πιέσει για μια παρόμοια ρύθμιση σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που κυριαρχούνται από το YPG στην ανατολική Συρία.

Αν το μοντέλο για την Μανμπίζ εφαρμοστεί με επιτυχία, η ανατολική Συρία θα μπορούσε τελικά να γίνει κοινή αμερικανική και τουρκική ζώνη επιρροής.

Με πληροφορίες από Reuters και Daily Sabbah.