Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα 3.1.2025 στη Δαμασκό με το Σύρο ηγέτη Άχμαντ αλ Σάρα, στην πρώτη επίσκεψη αξιωματούχων αυτού του επιπέδου μεγάλων δυτικών δυνάμεων στη Συρία.
Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό έφθασε σήμερα το πρωί στη Δαμασκό και ακολούθησε η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία υπογράμμισε πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται «με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η Γαλλία και η Γερμανία στέκονται μαζί στο πλευρό του συριακού λαού, σε όλη τη διαφορετικότητά του», έγραψε σήμερα στο X ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι δύο χώρες θέλουν «να ευνοήσουν μια ειρηνική και απαιτητική μετάβαση στην υπηρεσία των Σύρων και για την περιφερειακή σταθερότητα».
Οι δύο υπουργοί πρόκειται να συναντήσουν μαζί τον Άχμαντ αλ Σάρα, τον επικεφαλής του συνασπισμού του οποίου ηγείται η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωσή του, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία στις 8 Δεκεμβρίου έδιωξε από την εξουσία τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Το ταξίδι μου σήμερα, με τον Γάλλο ομόλογό μου και εξ ονόματος της ΕΕ, είναι ένα ξεκάθαρο σήμα που απευθύνεται στους Σύρους: μια νέα πολιτική εκκίνηση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Συρία, ανάμεσα στη Γερμανία και τη Συρία είναι δυνατή», δήλωσε η Μπέρμποκ, η οποία κατά την άφιξή της στην Δαμασκό φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.
«Τείνουμε το χέρι, αλλά έχουμε επίσης σαφείς προσδοκίες από τους νέους ηγέτες, τους οποίους θα επισκεφθούμε σήμερα στη Δαμασκό», πρόσθεσε.
Ενώπιον της πρόκλησης να ενώσει τη χώρα, ο Άχμαντ αλ-Σάρα δεσμεύθηκε να διαλύσει τις ένοπλες παρατάξεις, κυρίως την οργάνωση HTS.
Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει έναν εθνικό διάλογο, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία ούτε ποιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν, και ανέφερε πως η διοργάνωση εκλογών στη Συρία μπορεί να απαιτήσει τέσσερα χρόνια.
Ο Άχμαντ αλ Σάρα ζητάει να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης το 2011, που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ένα πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ προκάλεσε επίσης τη φυγή εκατομμυρίων κατοίκων και τον κατατεμαχισμό της χώρας.
Η οργάνωσή του, η HTS, πρώην συριακός κλάδος της αλ-Κάιντα, ισχυρίζεται πως έχει διακόψει τις σχέσεις με τον τζιχαντισμό, όμως εξακολουθεί να θεωρείται «τρομοκρατική» από δυτικές πρωτεύουσες, κυρίως από την Ουάσινγκτον.
Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μετέβη στην πρεσβεία της Γαλλίας, όπου η γαλλική σημαία κυματίζει και πάλι από τις 17 Δεκεμβρίου.
Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να δει «μια Συρία κυρίαρχη, σταθερή και ειρηνική… Είναι μια ελπίδα πραγματική, αλλά και εύθραυστη».
Η γαλλική πρεσβεία είχε κλείσει το 2012 λόγω της «αιματηρής καταστολής από το εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Τις ερχόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών ασφαλείας, θα προετοιμάσουμε σταδιακά την αποκατάσταση της γαλλικής παρουσίας εδώ στη Δαμασκό», ανακοίνωσε ο υπουργός.
Η Γερμανία, η πρεσβεία της οποίας έχει κλείσει επίσης από το 2012, είχε στείλει απεσταλμένους στις 17 Δεκεμβρίου για να αποκαταστήσουν επαφές με τις μεταβατικές αρχές, τα πρώτα βήματα των οποίων στην εξουσία παρακολουθούνται με επιφυλάξεις.
Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP