Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να επεκτείνει τη βάση ανεφοδιασμού του στη Συρία σε μια πλήρη μόνιμη ναυτική βάση, αναφέρει το ρώσικο πρακτορείο RT. Η ρωσική εγκατάσταση στην Ταρτούς χρησιμοποιείται εδω και καιρό για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών πολμικών πλοίων κατά τη διάρκεια αποστολών στη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Θα έχουμε μια μόνιμη βάση Ναυτικού στην Ταρτούς. Έχουμε ετοιμάσει τη γραφειοκρατία, η οποία τώρα εξετάζεται από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα έγγραφα είναι λίγο πολύ έτοιμα, οπότε ελπίζουμε να τα υποβάλουμε σε εσάς για την επικύρωση σύντομα, » δήλωσε ο Στρατηγός Νικολάι Pankov,αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υπεύθυνος για την επικοινωνία με άλλα τμήματα της ρωσικής κυβέρνησης, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, τη γερουσία της Ρωσίας, σύμφωνα με το RT.
Η εγκατάσταση στην Ταρτούς έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1977. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό και επισκευή ρωσικών πολεμικών πλοίων που ειχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά δεν ήταν μόνιμη βάση για κανένα από αυτά.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία επιβεβαίωσε την παράδοση ενός προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ταρτούς για την προστασία της λιμενικής εγκατάστασης και των πολεμικών πλοίων από πιθανούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις.
Μάλιστα με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διά του επισήμου εκπροσώπου του Ίγκορ Κονασένκοφ, προειδοποίησε, την περασμένη βδομάδα, τους Αμερικανούς «στρατηγούς» ότι τον εναέριο χώρο στις ρωσικές βάσεις στο Χμεϊμίμ και την Ταρτούς καλύπτουν πλήρως τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και S-400 και η ακτίνα δράσης τους μπορεί να αποτελέσει οδυνηρή έκπληξη για οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο.«
Επιπλέον ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση της χώρας του στη Συρία απέδειξε «την αξιοπιστία» και «την αποτελεσματικότητα» των ρωσικών όπλων, αναφερόμενος στους νέους πυραύλους Κρουζ X-101, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως 4.500 χιλιόμετρα.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι υπάρχει έντονη ρωσική κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ρωσία μετακίνησε πυραύλους Iskander-M, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στον θύλακα του Καλίνινγκραντ που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία ανεβάζοντας το θερμόμετρο και στη Βαλτική.
Διαβάστε: Γιατι ένας Ψυχρός Πόλεμος Ρωσίας – Δύσης θα ήταν θετική εξέλιξη – Ρώσος Ειδικός αναλύει